6 aylık bebeğe koyun yoğurdu verilir mi; 6 ay sonrasında bebekler aşamalı olarak ek gıdaya geçmeye başlar. Bu süreçte dikkat edilecek birçok unsur ile koyun yoğurdu verilmeye başlanır.
Bebeğimin büyüme sürecinde en önemli noktalardan birinin ek gıdaya geçiş olduğunu düşünüyorum. Bebeğimin sağlığı, ihtiyaçları, iyi bir şekilde beslenmesi derken farklı birçok gıda hayatımıza girmeye başladı. Koyun yoğurdunun da sağlıklı olduğunu bildiğim için bu dönemde uygun olacak bir besin olduğunu düşünüyorum. 6 aylık bebeğe koyun yoğurdu uygun koşullarda verilmesi tabii ki mümkün.
İçindekiler
Koyun Yoğurdunun Faydaları
Koyun yoğurdunun farklı birçok faydası bulunmaktadır. Bunun için bizim evimizin ayrılmayan bir parçası olarak bulunmaktadır. Özellikle mükemmel bir protein kaynağı olduğu için diyetimde her zaman kullanırım.
Probiyotik olarak da zengin olduğu bilinmektedir. Kemik sağlığına katkı sağlayan yapısının yanında içerisinde bulunan magnezyum, fosfor gibi detaylar ile oldukça iyi bir destekleyici. Cilt sağlığına da oldukça iyi geliyor.
Koyun yoğurdu bebeklere faydaları kapsamında da yine bahsettiğim faydaları söylemek mümkün. Bunların yanında oldukça lezzetli bir atıştırmalık ve bebeğimi oldukça tok tutar.
Vitaminler açısından da zengin olduğu için bebeğimin büyüme dönemine oldukça katkısının bulunduğunu düşünüyorum.
6 aylık bebeğe koyun yoğurdu verilir mi; verilmesi mümkün ancak çok dikkatli olunması gerekmektedir. Örneğin ek gıda döneminde tercih edeceğiniz ilk gıdalardan biri olmamalı aman ha.
5 ayın sonrasında doktorunuzun da tavsiyesi ile çok az miktarda yoğurt vermeye başlayabilirsiniz. Genellikle ikindi öğünü kullanılır. Oldukça sade de bir yoğurt kullandım.
Bebeklere Koyun Yoğurdu Ne Zaman Verilir?
Koyun yoğurdu oldukça lezzetli ve iyi bir ek gıda. Sağlığa olan katkıları ise oldukça fazla. Ama bebeklerde ek gıdaya başlanmadan önce en önemli durum mutlaka doğru zamanlama olacak.
Ek gıda için benim de bildiğim en doğru zaman 6 ay oluyor. Ama ek gıdaya geçiş süreci mutlaka aşamalı olmalı. Birden bebeğinize fazla bir şekilde koyun yoğurdu yedirmek istenmeyen sonuçların doğmasına neden olmaktadır.
6. ve 7. aylardan itibaren bebeğinize koyun yoğurdu vermeye başlarsınız. Hatta doktorunuz yoğurtlar ve diğer gıdalar için daha erken olduğundan bahsediyorsa bunu dikkate almalısınız. Bebeğinizin sindirim sistemi ek gıdalar için önemli.
Benim doktorum 5.aydan itibaren uygun gördüğü için ben çok düşük miktarlarda vermeye başlamıştım. Bu nedenle 6.aydan itibaren koyun yoğurdu tüketmeye başladık. Ama dediğim gibi doktorunuzun önerileri son derece önemli.
4 aylık bebeğe yoğurt verilir mi; 4 ay bebeğinizin sindirim sistemi için tehlikeli bir dönem olmaktadır. Bu dönemlerde ek gıda kullanmak istiyorsanız yine doktorunuz ile görüşmeniz gerekeceğini söyleyeceğim.
Bebeklere Koyun Yoğurdu Verirken Nelere Dikkat Edilmeli
Ben bebeğime ek gıdaya geçiş sürecinde deneyimlerim ve bana yapılan öneriler kapsamında başarılı bir süreç yaşadım. Bu deneyimlerimden yola çıkarak size de nelere dikkat edeceğiniz hakkında öneride bulunmam gerektiğini düşünüyorum;
- Öncelikle ek gıdalara küçük miktarlarla başlanmalıdır. Bebeğinizin bu gıdayı nasıl tolere edebildiğini izleyin.
- Alerjik reaksiyonlar oluşması muhtemel bir durum. Süt ürünleri bebeklerde alerjik reaksiyonlar yapabileceği için dikkatli bir şekilde yaklaşmanız gerekir. Ve sizin süt alerjiniz bulunuyorsa mutlaka bu durumu doktorunuzla paylaşmalısınız.
- Bebeğinize yoğurt verirken çok daha ince kıvamlı bir yoğurt vermeniz gerekir. Yoğurdu suyla seyreltilerek vermelisiniz.
- Bebeğinizin beslenmesini çeşitlendirmek önemli olduğu için koyun yoğurdu dışında diğer ek gıdalara da geçmemiz gerekiyor.
- Uygun kıvam ve tamamen organik bir şekilde yapılan yoğurtların verilmesinde herhangi bir problem bulunmamaktadır.
- Koyun yoğurdu mu inek yoğurdu mu; koyun yoğurdu çok daha fazla kalsiyum ve içenlere sahip olduğu için koyun yoğurdu vermeye özen göstermelisiniz. Ancak koyun yoğurdunu ulaşamadığınız zamanlarda inek yoğurdu vermek de zararlı olmayacaktır.
6 Aylık Bebeklere Sağlıklı Ek Gıda Tavsiyeleri
Size bazı sağlıklı ek gıda tavsiyeleri vermek istiyorum. Öncelikle bebeğiniz 6 aylık olduktan hemen sonra ek gıdaya başlamaya hazırdır. Ancak doktorların tavsiyesiyle ilk gıdayı verebilirsiniz.
Tercih edeceğiniz ilk gıdalardan biri olmasa da koyun yoğurdu verme 6 ay içerisinde mümkün. Çeşitlilik son derece önemli olduğu için bebeğinize koyun yoğurdu vermek iyi bir seçenek olur. Ben özellikle aşırı besleyici yapısı nedeniyle bu yoğurdu tercih ediyorum.
Doktorunuzun tavsiyesine göre beşinci aydan başlarsınız. Ancak genellikle altıncı aydan itibaren koyun yoğurdu verilmesinde herhangi bir problem bulunmuyor. Bende bebeğime aynı bu program ile koyun yoğurdu vermeye başladım.
Tek tip gıdalarla başlamak ve daha sonra bu ürünleri artırmak çok daha avantajlı oluyor çünkü bebeğiniz yavaş yavaş ürün yiyeceklere karşı duyarlılık geliştiriyor. Ayrıca çeşitlendirme yaparken yeni çeşitlilikler ört içerisinde sebzeler, meyveler ve tahıllar gibi farklı kaynakları deneyin.
Ek gıdalara hazırlarken tuz ve şeker eklemekten kaçındım ben. Çünkü tuz ve şeker eklenen gıdaların ileride sağlıksız alışkanlıklara yol açabileceği söyleniyor. Ayrıca benim bebeğim anne sütü içmeye devam ettiği için bu süreçte bebeğim hem anne sütü içti hem de ek gıdalara başladı.
Yiyeceklerin tamamını da iyi bir şekilde pişirdim ve hepsini püre halinde verdim. Bebeklerin zaten bu dönem çok fazla dişleri olmadığı için herhangi bir şey çiğneme yetisini pek sahip olmuyorlar.
6 aylık bebeğe inek sütünden yoğurt verilir mi; ben yoğurt verirken genellikle koyun yoğurdu olmasına özen gösterdim. Ancak 6 aydan itibaren bebeklerin inek yoğurdu tüketmesi de mümkün. Koyun yoğurdu olmayan zamanlarda inek sütü vererek yoğurt yemesini sağladım.
6 Aylık Bebeklere Tehlikeli Olan Yiyecekler
Bebekler 6 aydan itibaren ek gıdaya başlayabiliyor ancak bu süreçte tabii ki bizim beklediğimiz gibi hemen tüm yiyecekleri tüketme olamıyor. Hatta bu dönemde bazı yiyecekler çok daha riskli yapıya sahip olduğu için vermememiz gerekiyor.
Koyun yoğurdu ve diğer yoğurt türlerinde herhangi bir problem bulunmamaktadır. Uygun bir şekilde verilmesi durumunda bebek koyun yoğurdu yer.
Yemesinin tehlikeli olduğu yiyecekler arasında bal ve soya ürünleri bulunmaktadır. Ayrıca meleklerin tuzlu ya da şekerli gıdalar yememesi de gerekir. Balıkla içerisinde bulunan cıvadan kaynaklı bebeklere zararlı olur.
Büyük boyutlu yiyecekler de verilemez. Bebekler henüz çiğnemeyi tam olarak bilmediği için bu yiyecekleri yutma konusunda zorluk Yaşar ve boğulma riski bulunmaktadır. Ayrıca yine sert yiyecekler ve sakatat gibi yiyeceklerin kullanılmaması gerekir.
Yoğurt konusunda tüketilen miktar da önemlidir. İlk zamanlarda yalnızca bir çay kaşığı yoğurt vermeniz gerekir. Daha sonra bu tutar yarım çay bardağı ve tam çay bardağı olacak şekilde artırılmaktadır.
Ben ek gıda sürecinde tüm durumlarda doktorumun tavsiyelerine de takip ettim. Sizinle mutlaka takip etmeniz gerektiğini düşünüyorum.