Oksitlenmiş demir nasıl temizlenir, temizleme aşamasında nelere dikkat edilir, demir nasıl paslanmaktan korunur sorularının yanıtını almak için okumaya devam et!
Oksitlenmiş demir nasıl temizlenir; demirin oksitlenmesi aslında oldukça yaygın görülen kimyasal bir reaksiyon. Kimyasal reaksiyonun ortaya çıkmasının nedeni demirin kendi kendini korumaya çalışması. Ortaya çıkan bu küfe benzer pas dokusunun demirin ana dokusunu korumak maksadı ile ortaya çıktığını ileten uzmanlar var. Fakat bu sefer de demirin makinede üstlendiği etkide sorunlar yaşanır. Performans düşüşleri meydana geliyor. Demirin hem korozyona hem de paslanmaya karşı korunma için nemden ve mümkünse su ile temastan uzaklaşmanız gerekir.
İçindekiler
Demir Oksitlenmesi İçin Özel Formüller
Oksitlenmiş demir nasıl temizlenir; doğal ve maliyeti oldukça düşük olan metotlar mevcut. Bu süreç içerisinde benim favorilerimden bazıları şunlardır;
- Oksitlenen bölgenin temizlenmesi için en sık tercih edilen metot sirke ve su karışımı.
- Bu karışımdan ben de oldukça büyük verim aldım. Karışım içerisinde sirkenin asidik etkisi sayesinde paslanan ürünlerimin bu oksitlenen kısımlarında düzelmeler oldu.
- Tuzun etkisi de sirkeyi kuvvetlendiriyor. Bu karışımın içerisine zaman zaman karbonat da koyuyorum. Daha ziyade karbonat koymamın amacı sirkenin etkisini artırmak. Karbonat koyulduğu zaman karışımın ilk aşamada köpürmeye oldukça meyilli olacağını bilmelisin.
Kolonya ile oksit temizleme net bir başarı sağlamamaktadır. İlk anda oksit üzerinde bir etkiye sahip olduğu düşünülse de daha sonrasında pasın sadece bir anlığına silinir gibi görüntüsünü fark edersin. Mantıken de içinde alkol olan uçucu bir yapının pasa nüfuz etmesi mümkün olmayacak. Kolonya kullanmak yerine benim belirttiğim bazı metotlara yer vererek başarı şansını artır!
Amonyaktan Yardım Alın
Yeşil oksitlenme nasıl temizlenir; amonyak bu aşamada senin en büyük yardımcın olur. Yukarıda belirttiğim doğal yöntemlerden bir sonuç alamadıysan amonyaktan yana tercihini kullanabilirsin. Özellikle amonyak kullanırken kesinlikle elinde eldiven bulunmasına dikkat etmelisin. Her an alerjik bir reaksiyonun meydana gelebileceğinin farkında olmalısın. Amonyak kullanılırken içerisine farklı temizlik kimyasalları karıştırma. Bu karışımı yapan bir yakınımın hayatını kaybettiğini belirteyim, durumun ciddiyetini anla. Özellikle marketlerde satılan temizlik malzemeleri ile amonyağın karıştırılması sonucunda ortaya çıkan gazın zehirleyici bir etkisi olabiliyor.
Hangi Sirke Daha Etkili?
Sirke ile oksit temizleme sırasında hangi sirkenin kullanılması gerektiği de sizden en yaygın gelen soruların başında bulunmaktadır. Sirke ne kadar sert olursa ortaya koyacağı etki de o kadar fazla olacaktır. İçeriğindeki asit miktarının olabildiğince yüksek seviyede olmasına dikkat et. Evde oluşturduğun doğal sirkelerden kullanmalısın. Ayrıca ben son dönemlerde çok sirke kurmuyorum, bu nedenle temizlik amacı ile marketlerde satılan beyaz sirkeden yana tercihimi kullanıyorum. Oldukça memnunum sen de tercih edebilirsin. Özellikle piyasadaki temizlik ürünlerine bakıldığı zaman sirkenin ne derece popüler olduğu bir kere daha anlaşılıyor.
Temizlik Aşamasına Dikkat!
Pas ve oksit temizleme sırasında eldiven takmaya özen göster. Geçtiğimiz günlerde iç kısmında oksitlenmeler olan bakır bir kabımı kullanırken rahatsızlık duydum ve temizlemeye başladım. Sirke ve daha sonrasında da amonyak içeren karışımımı kullandım. Fakat bunun sonrasında ellerimde ciddi bir kaşıntı ortaya çıktı. Ayrıca bu kaşıntı o kadar şiddetlendi ki duramadım ve doktora göründüm. O günden beri ne zaman bir temizlik yapsam özel olarak üretilen eldivenlerden yardım alıyorum.
Oksitlenme temizleme sürecinde kronik astımı olan kişilerin de ayrıca dikkatli olması gerekir. Kronik astımınız varsa dikkat etmeniz gereken temel husus kesinlikle maske kullanmak. Maskeniz olmadan kimyasalları direkt olarak soluduğunuz zaman bunun astımınızı tetiklen özellikte olabileceğini bilmelisin. Her ihtimale karşı tedbirlik olmakta fayda var.
Pas ve Kireç Sökücülerden Yardım Al
Bu amaç için özel olarak geliştirilen pas ve kireç sökücülerden de yardım alırsın. Kimyasalları kullanmadan önce kullanım talimatlarını dikkatlice okumalısın. Bu şekilde herhangi bir yanlış kullanım durumunun ortadan kaldırılmasını da sağlayabilirsin. Kimyasalların kullanım sürecinde kireç ve pas sökücüleri tavsiye edilmeyen bir alanda kullandığınız zaman yüzeye zarar verme olasılığının oldukça yüksek seviyede olduğu bilinmektedir. Pas ve kireç sökücülere ilişkin en çok dikkat etmen gereken detay bir yüzeyde ne kadar bekletilmesi gerektiğidir. Belirtilenden daha uzun süre beklettiğin zaman pası sökmek ile kalmayarak, aynı zamanda ana demir dokusuna da zarar verebiliyor.
Pil Yuvası Nasıl Temizlenir?
Oksitlenmiş pil yuvası nasıl temizlenir; benim en çok zorlandığım alanların başında pil yuvası temizliği gelmektedir. Kumandanın pilini takmana rağmen çalışmamaya devam ediyorsa iç kısmında gücü iletecek olan tellerde bir sorun meydana gelir. Evde oksit temizleme sırasında daha öncesinde vermiş olduğum metotları kullanabilirsin fakat bu defa çok hassas olman gerekiyor. En ufak bir yanlış uygulama sırasında cihazının içerisine su kaçması gibi sorunlar meydana gelir. Pası temizleyim derken tamamen kumandayı bozmak istemezsin değil mi? Kulak çubuklarına alarak bölgesel olarak uygulamalısın. Bu şekilde elde edilen sonucun daha nokta atışı olacağından emin olabilirsin.
Demirin parlatılması ve oksitlerin temizlenmesinin sonrasında iletkenlik sorunu da ortadan kalkar. İletkenlik sorunu kumandanızın çalışmasını olumsuz yönde etkileyen hususlar arasındadır. Belirli aralıklar ile pil yuvalarını yakından kontrol etmeniz gerekiyor. Pil yuvalarının bana kalırsa metal kısımlarının paslanmasının asıl nedeni nemli yerlerde bulundurmak ve yanlışlıkla içerisine sıvı geçişinin olması. Bu geçiş nedeni ile paslanma süreci ve pil kullanım sorunu meydana geliyor. Pil yuvasının temizliğinde bir iki kere solüsyonu fazla kullanmam nedeni ile iç mekanizmaya zarar verdim. Tam da bu nedenle dikkatli olman konusunda uyarıyorum. Kumandaların iç yapısının oldukça hassas olduğunu unutma.
Demiri Tahrip Etme!
Demiri temizlerken onu tahrip etmemeye de ayrıca özen göstermen gerekir. Tahribatın azaltılması için kazımaktan kaçınmalısın. Kazındığı zaman hem küf ile mücadele daha geniş bir alana yayılan hem de demirin dokusunda sorunlar olur. Mutfaklarda hepimizin en çok kullandığı gereçlerden olan metal bulaşık tellerini bu konuda kullanmamaya özen göster. Kullandığın zaman yüzeyde derin çiziklerin ve görüntü bozukluklarının meydana geleceğinden emin olabilirsin. Daha hassas mücadele yöntemlerini seçmelisin.
Oksitlenmeyi Önlemek İçin Neme Dikkat
Temizleme aşamasına ilişkin verdiğim bilgilere riayet ederken aynı zamanda ortamın yeni nem oluşumlarına karşı çok büyük dikkatle koruma altına alınması lazım. Hepimizin bildiği gibi nem eşyalar üzerinde en büyük olumsuz etkiye sahip olan hususların başında geliyor. Oksitlenmenin önlenmesi için nemin ortamda minimum seviyede olması gerekir. Beni bu konuda en çok zorlayan alan evimdeki banyo. Banyoda nemi nasıl en alt seviyede tutabilirim ki? Bu mümkün mü? Demirlerin kısa sürede paslanması da satın almış olduğum eşyaların ömrünü kısaltıyor. Banyoda bu sorunu yaşamamak için her banyo yaptığında havalandırmaya dikkat et. Bu şekilde nem nedeni ile oluşan oksitlenmeyi en azından belirli bir seviyeye kadar engelleyebilirsin. Nem sadece pas konusunda değil, cihazlara zarar veren birçok kimyasal tepkimede büyük rol sahibi.