Geçmiş travmalardan kurtulma için ilk olarak bir profesyonelden destek almanız gerekir. Geçmiş travmalar kişinin hayatı boyunca karşısına çıkabilir. Travmalardan kurtulma için yazımızdan destek almanız mümkün!
Kişilerin hayatında görülme olasılığı yüksek olan ölüm, yaralanma ve deprem gibi ruhsal olarak önemli ve etkili olan olaylar travma olur. Geçmiş travmalardan kurtulma için yazımızdan yararlanabilirsiniz.
İçindekiler
Geçmiş Travmaların Düzelmesi
Travmalar sizi derinden etkileyen olaylardır. Bir hastalık geçirme, işten çıkarılma, aldatılma ya da değer verdiğiniz birinin ölümü sizde bir travma yaratabileceği gibi geçmişten gelen bir travmanın tetiklenmesini de sağlar. Bu tarz deneyimler kişiyi derinden sarstığı için günlük yaşantısını da büyük ölçüde olumsuz etkiler. Geçmiş travmalardan kurtulma için bir uzmandan yardım almanız gerekir.
Küçükken Yaşanan Travmalar
Kişilerin çocukluk döneminde yaşadığı ve unutamadığı olaylar tedavi edilmediği sürece onları olumsuz şekilde etkilemeye devam edecektir. Bu da kişinin büyüdüğünde daha büyük psikolojik problemler ile uğraşmasına neden olur. Küçükken yaşanan travmalar nasıl geçer; geçmiş travmaların tedavisi için psikoterapi ya da EMDR teknikleri kullanılmaktadır. EMDR genel olarak daha büyük travmatik sorunlar için kullanılır. Küçükken yaşanan travmalar;
- Kendi temel ihtiyaçları ile ilgilenemeyecek olan küçük çocukların ihtiyaçlarının karşılanmaması,
- Bir çocuğun alması gereken okul eğitiminden mahrum bırakılması ve yaşıtlarının geride kalması,
- Duygusal ihtiyaçlarının karşılanmaması ve ailesinden sevgi görmemesi,
- Şiddete ve istismara maruz kalması,
- Kendisi şiddet görmese bile sürekli kavga ve şiddetin olduğu bir evde büyümesi
- Psikolojik olarak şiddet görmesi ve ailesi tarafından sürekli olarak kendisini yetersiz hissettirilmesi gibi durumlar çocukken yaşanan travmalardır.
Travmalardan Kurtulma Yolları
Travmalardan kurtulmanın ilk adımı kötü durumda olduğunuzu kabullenmek ve bir yardım almak için uzmana başvurmaktır. Travmalarla yüzleşmek bu travmalardan kurtulmanız için kapıları açmanız anlamına gelir. Travmalardan kurtulma yolları;
- Olayları geride bırakma için ilk olarak aynı olayın tekrar yaşanmayacağından emin olmalısınız.
- Bu olay tekrar yaşansa bile şartların değiştiğini ve bu durumla başa çıkabileceğinizi ve büyük hasarlar almayacağınızı bilmelisiniz.
- Beyninizi rahatlatıp içerisinde olduğu ana odaklanmasına ve güven kazanmasına yardımcı olmalısınız.
- Bazen yaşanan olaylar çok geride kalsa bile olayların boyutu büyük olduğu için kendinizi güvende hissetmeniz uzun sürer.
- Büyük resmi görmeli ve bastırılan tüm duyguları dışarı bırakmalısınız.
Cinsel Travmalar
Cinsel saldırılar en basit tanımıyla kişinin izni olmadan beden dokunulmazlığının ihlal edilmesidir. Ayrıca bu saldırı sırasında saldırıya uğrayan kişi korku, tiksinme, nefret, utanç, endişe ve güvensizlik gibi birçok baskın duyguyu hisseder ve bu durum çok ağır bir travma oluşmasına neden olur. Cinsel travma yaşayan kişiler ise çoğu zaman TSSB yani travma sonrası stres bozukluğu semptomlarını gösterir.
Travmayı hatırlatan şeylerden kaçmayı ve olumsuz düşüncelere sahip olmayı içerir. Çevresine uyum sağlama problemleri görünür. Cinsel travmalar nasıl Atlatılır; Cinsel travma yaşayan kişiler bu travmayı atlatma için bir uzmana danışarak tedavi olur.
Her Olay Travma Olur Mu?
Her olayın travma olup olmadığını cevaplamadan önce ilk olarak ruhsal travma nedir bunu anlatacağız. Ruhsal travmalar kişinin dehşet içerisinde kalmasını sağlayan korkutan ve çaresizlik hissini yaşatan olaylardır. Beklenmedik olayların gelişmesine yol açtığı için travma olur. Bir insanın hayatında her zaman sıkıntı ve üzüntü yaşamasına neden olan olaylar meydana gelir. Ancak bunların hepsi kişide ruhsal travmalar bırakmaz.
Her olay travma olur mu; insanlarda travma yaşatan olaylar arasında ciddi bir hastalığa yakalanma, yakın çevresinde yaşanan ani ölümler, iş ya da trafik kazaları, tecavüz, işkence ya da savaş durumları, deprem, sel, tsunami, toprak kayması, yangın gibi afetler. Bir olayın travma olması için sahip olması gereken özellikler;
- Kişinin sevdiklerine, inançlarına, yaşamına, vücut bütünlüğüne karşı tehdit yaratacak şekilde olması gerekir.
- Olayın beklenmedik ve ani olarak gelmiş olması gerekir.
- Aşırı derecede korku, panik, kaygı ve dehşet duygularını kişide yaşatmış olmalıdır.
- Olay kişiye fiziksel olarak zarar vermeli veya psikolojik olarak etkilemeli ya da buna şahit olmalıdır.
Psikolojik Travma Belirtileri Nedir?
Psikolojik travmalar kendisini sosyal, duygusal, fiziksel ve sosyal olarak gösterir. Bununla birlikte psikolojik travmalar belirtileri;
Travma kişide keyifsizlik, duygusal tepkisizlik, blokaj, ümitsizlik, utanç, öfke, korku, suçluluk, yas, anlamsızlık gibi durumların yaşanmasına neden olur.
- Zaman ve mekan oryantasyonunda yaşanan bozuklukları dalgınlık, şaşkınlık ve kafada boşluk gibi hisler görülmektedir.
- Ayrıca aşırı stres durumlarında ev, iş veya arkadaşları ile sorunlar yaşar.
- İlişkilerinde şüpheci, güvensiz ve tedirginlik yaşar.
- İçe kapanık olur ve çevreden uzaklaşarak yalnızlaşır.
- Kişi kendisini reddedilen ya da terk edilmiş hisseder.
- Aşırı bir kontrol davranışı olur.
- Sorumluluklarına karşı direnç gösterir, işlerini ihmal eder ya da erteler.
Travmalar Kaça Ayrılır?
Travmalar genel olarak büyük T ve küçük t olacak şekilde iki grup olarak ayrılmaktadır. Bunun yanı sıra büyük T travmalar herkesin travma olarak algıladığı olaylarken küçük t herkesin travma olarak algılamadığı ancak kişiye özel olan travmalardır.
Duygusal Şiddet Travma Olur Mu?
Duygusal şiddetin uzun süre devam etmesi durumunda kişi travma sonrası stres bozukluğu ile akut stres bozukluğu gibi sorunlar ile karşılaşır. Bununla birlikte bu tip rahatsızlıklar ise içerisinde olduğu durumdan çıkmak isteyen kişileri yanlış yollara çeker. Ayrıca bu nedenle de kişinin mutlaka bir uzmandan destek alması gerekir.
Geçmiş Travmaları Bulma
Geçmiş travmalar Nasıl bulunur; geçmişteki travmaların bulunması için bir uzmandan yardım almalısınız. Ayrıca düzenli terapiler ile geçmişte yaşadığınız ama tam olarak hatırlayamadığınız travmalarınızı bulur ve bu travmaların üstünden gelmeye başlarsınız.
Psikolojik Travmaların Atlatılması
Psikolojik travmalar nasıl Atlatılır; Psikolojik travmaların atlatılması için kişinin uzman desteği alması şarttır. Ayrıca eğer doktorunuz travma tedavisinde ilaç kullanılmasına karar verdiyse tedavinizin bir parçası olarak doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmalısınız. Bununla birlikte ilaçlarınızı kullanırken fazla ya da eksik doz almamaya dikkat etmelisiniz. Birçok durumda kişiler kendilerini iyi hissettikleri için ilaçları kullanmayı bırakıyor ve bu durumda daha büyük sorunlar ile karşılaşıyorlar. Bunun yanı sıra bundan kaçınmak için doktorunuzun önerilerinin dışına çıkmamalısınız. Ve ilaçlarınızı düzenli şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz.
Ağır Psikolojik Travmalar Nedir?
Ağır psikolojik travmalar patlamalar, savaşlar, büyük doğal afetler, tecavüz, saldırır, istismar, işkence, yakın birinin ani ölümü şeklindedir. Ayrıca bu travmalar evde tek başınıza tedavi edebileceğiniz şeyler değildir. Bu
Hatırlanmayan Travmalar Var Mı?
Hatırlanmayan travmalar çaresizlik, dehşet, aşırı korku gibi duyguları hissettiği beklenmedik olaylar sonrasında oluşur. Duyguların verdiği hasardan korumak için olayı tamamen unutur ya da farklı bir versiyonunu gerçekleşmiş olarak kabul eder. Ayrıca bu nedenle de kişi başına gelen olayı hatırlayamaz. Bunun yanı sıra bazen olay kendisini korkunç kabuslar olarak gösterir.