Adet bitince banyo yapmamak günah mı: Kadının hayız hali bitiğinde gusül abdesti alarak temizlenmesi mecburidir eğer bu kadınlar guslü geciktirir ise büyük günahlardan birini işlemiş olur.
İslam dini hem kadınlara hem de erkeklere gusül abdestini farz kılmaktadır. Cinsel ilişki sonrasında alınan gusül abdestinin kadınların hayız yani adet dönemlerinin bitiminde de almaları gerekiyor. Reglimiz sonlandığı anda manevi olarak temizlenmek için bir namaz vaktini geçirmeden hemen banyo yapmalıyız. Adet sonrasında banyo yaparken sünnette öğrettiği şekilde yapmamız ve tüm şartları yerine getirmemiz gerekiyor.
İçindekiler
Adet Nedir?
İlmihal bilgilerinde hayız hali olarak geçmektedir. Ergenlik ile başlayan hayız döneminde kadınlarda vajinal kanama yaşanır. Bu durum vücudumuzun sağlıklı olduğunu ve doğurganlığın devam ettiğini gösteren doğal bir süreçtir. Kız çocukları genelde 9 yaşına geldiklerinde hayız hali yaşarlar ve menopoza girene kadar aylık kanamaları devam eder.
İslam dini, hayız halindeki kadınının namaz ve Kur’ an- ı Kerim’ den uzak olduğunu belirtir. Kadınlar adetli iken oruç ve namaz dahil farz ibadetlerden muaftır. Bu ibadetlerini hayız hali bitiminde temizlendikten sonra yerine getirmeye devam ederler. Adet bitince banyo yapmamak günah mı: Hayız hali bitiminde banyo yapmamak günahtır. Bu yüzden imkan bulunan ilk anda banyo yapılmalıdır.
Gusül Abdesti Nasıl Alınır?
Gusül abdesti nifas/ lohusalık, hayız/ adet ve cünüplük benzeri durumlarda temizlenme için ağız ve burun beraber tüm bedenin kuru yer kalmadan yıkanmasıdır. Cinsel ilişki ve ihtilam olma ardından da gusül alınır. Sayılan durumlarda temizlenme için boy abdesti alma farzdır. Ayrıca guslü geciktirip namazı terk etmek günahtır.
Gusül abdesti nasıl alınır: Farz ve sünnete göre gusül abdesti alma birbirinden biraz farklıdır. Abdestinin farzlarından bir tanesinin eksik kalması abdesti geçersiz kılar. Gusül abdestinin farza göre alınışında ağzı su ile boğaza kadar çalkalama, burna su çekmek, tüm bedeni kuru yer kalmayacak şekilde yıkamaktır.
Sünnete Göre Gusül Abdesti Almak
Peygamberimizin aldığı şekilde boy abdesti almak sünnete göre gusüldür. Sünnete göre gusül alınışı;
- İlk olarak gusül abdestine besmele ile niyet edilir.
- Eller ve avret yerleri yıkanır.
- Vücutta bulunan maddi kirler temizlenir.
- Ardından sağ el kullanılarak ağza üç kere su alınarak çalkalanır.
- Sonrasında burna yine sağ el ile 3 kez su çekilerek temizlenir.
- Namaz abdesti alınarak bedenin her yeri güzelce yıkanır.
- Banyo yapılan yerde su akmadan kalıyor ise çıkmadan önce ayaklar temizlenerek gusül abdesti tamamlanır.
Adet bitince banyo yapmamak günah mı: Evet, adet dönemi bitiminde banyo etmemek günahtır. Bir namaz vakti geçmeden boy abdesti alınması gerekir.
Regl abdesti nasıl alınır: Regl abdesti normal gusül abdestidir ve yukarda anlatıldığı şekilde alınır. Ancak banyoya girmeden önce el ve ayaklarda oje varsa silinmesi gerekir. Çünkü oje, tırnaklara su değmesini engelleyerek gusül abdestinin farzlarının eksik olmasına neden olur. Boy abdesti öncesinde tırnaklarımızda olan ve suyu geçirmeyen her şeyi çıkarmamız gerekir.
Gusül Abdesti Gerektiren Haller Nelerdir?
Müslümanların cünüp iken boy abdesti/ gusül alması farzdır. Gusledilmesi gereken durumlar şunlardır;
- Lohusalık ve regl hali bitince kadınların gusül abdesti alması gerekiyor.
- Kadın ve erkeğin cinsel organı birleştiğinde meni gelmese de boy abdesti alınması farzdır.
- Rüyada cinsel ilişki yaşama yani ihtilam halinde uyanan kişilerden meni çıkmış ise gusül alınır.
- Kadın ya da erkek mastürbasyon sonrasında boy abdesti almak zorundadır.
- İhtilam halini hatırlamayan ancak çamaşırında ıslaklık olanların gusül abdesti alması gerekiyor.
Regl bittikten sonra abdest almazsak ne olur: Günaha girmiş oluruz. Adet hali biter bitmez uygun anda boy abdestinin alınması gerekir. Birkaç sat bile gecikmemesi gerekmektedir.
Cenabet Ne Demektir?
Cenabet cinsel ilişki yaşamış, ihtilam olmuş veya birine dokunarak meni gelmesi durumudur. Kendisinden meni gelen kişiler de cünüp olur. Cinsel birleşme gerçekleşmiş ancak meni gelmemiş olsa bile bu kişiler cünüp olurlar ve gusül abdesti almaları gerekir. Cünüp halinde olan kişiler su içebilir, yemek yiyebilir, uyuyabilir ya da Allah’ ı zikredebilir bu durumlar caiz olarak bildirilir.
1 gün cenabet olmak günah mıdır: İbadetleri yapmaya engel olduğu için bu kadar uzun süre cünüp gezmek günahtır. Cünüp halinden kurtulma mümkün olan ilk anda banyo yaparak olmaktadır. Banyo yapma imkanı ya da su yok ise teyemmüm cünüplüğü giderir. Bunun için avret yerinin yıkanması ve teyemmüm şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayet ile bu durum açıklanmaktadır ayrıca İslam alimleri de peygamberimizin davranışlarından örneklerle guslün zorunluluk halinde teyemmümle yapılabildiğini aktarır.
Cünüpken Neler Yasaktır?
Cünüplük kişilerin pek çok ibadetten uzak kalmasında sebep olur. Cenabet iken yasak olan şeyler;
- Nafile namazları dahil tüm namazlardan uzak durulmalıdır. Bu şekilde namaza yaklaşmak yasaktır.
- Kadınlar hayız olduklarında oruçlarını bozarlar ama regl dışındaki cünüplük oruç ibadetine engel değildir. Kadın sabah vakti gusül aldığında orucuna devam eder.
- Adet bitince guslü geciktirmek, ibadetlerimize engel olduğu için günahtır. En uygun anda boy abdesti alarak temizlenmemiz gerekir.
- Cünüp haldeki kişiler Kur’ an-ı Kerime dokunamaz ve okuyamaz. Hadis kitaplarında Hz. Ali’nin aktarımıyla peygamberimizin cünüpken Kur’ an’ a dokunmadığı bilgisi yer alır.
- Kabe’ yi tavaf etmede cünüplük haldeki kimselere yasaktır.
- Cenabet halde camiye girilmemektedir. Ayrıca camide uyurken ihtilam olan kimse hemen camiden ayrılmalıdır.
Adet bitince banyo yapmamak günah mı: Bir namaz vakti süre tanınmıştır. Vakit çıkmadan önce boy abdesti alınması gerekir. Ancak vakit bilerek geçirilirse büyük günaha girilir.
Gusül Abdestinde Dua Edilir Mi?
Adet olduktan sonra banyo yaparken hangi dua okunur: Herhangi bir dua okunması gerekmez sadece besmele çekilerek niyet edilip gusül alınmaktadır. Boy abdesti sırasında avret yerlerini kapatma ve konuşmamak gerekir. Salavat ya da zikir okunması gerekmez. Ancak dua okunması gusül abdestine zarar vermez, isteyenler okur.
Banyoya girerken ve banyodan çıkarken giyinik olmak gerekir. Ayrıca banyoya girişte sol ayak kullanılmaktadır. Banyo ve hamamda peştamal kullanılmalıdır. Alt çamaşırın banyoda çıkarılmaması tavsiye edilmektedir.
Banyo sırasında vücut temizliği yapmak sünnettir. Ayrıca banyodan çıkmadan önce saç ve kılların zeminden toplanması gerekir. Çıkmadan önce banyonun temizlenmesi gerekir. Adet bitince banyo yapmamak günah mı: Çok uzun zaman banyo yapmamak günahtır. Dua etmeden besmele ile gusül şartlarına uygun yıkanmak yeterlidir.
Gusül Abdestini Geciktirmenin Hükmü Nedir?
Günlerce cünüp gezmek günah mı: Bu haledeki bir kimsenin namaz vaktini geçirecek kadar banyo yapmayı geciktirmesi haramdır.
Bunun dışında el ve ağız yıkanmadan yemek içmek mekruh sayılmaktadır. Herhangi bir zaruriyet hali olmadığı sürece hemen banyo yapılması gerekmektedir. Diyanet açıklamalarına göre cünüp halindeki kişiler zorunluluk halinde avret yerini temizleyip abdest alarak yiyip içme, günlük işleri yapma ve uyuma mümkündür. Ayrıca bu konu hakkında Hz. Aişe’den aktarılan bilgiler ışığında peygamberimizin de aynı şekilde hareket ettiği anlatılmaktadır.
Dini kaynaklarda bir namaz vakti geçmeden cünüplük halinden kurtulma için gusül abdesti alınması gerektiği yazar. Bir kişi ikindi namazı ardından cünüp olursa akşam namazı vaktine ikindi namazını kılmaya yetecek kadar zaman kaldığında gusletmesi şarttır. Gusül, Müslümana farzdır bu yüzden boy abdestini geciktirmek büyük günahlar arasındadır.