Bebeğin sağlıklı doğması için zikir okumak ve bunu belli zaman dilimlerinde yapmak anne adaylarının en sık başvurduğu manevi yollardan birisi olarak dikkat çeker bunun kriterlere göre yerine getirilmesi şarttır.
Her anne ve babanın en büyük dileği bebeklerinin çok sağlıklı bir biçimde dünyaya gelmesidir. Bunun için gerekli hazırlıklar yapılırken dikkat edileceklere göre hareket edilir. Elbette işin bir de manevi boyutu vardır. Bu ise bebeğin sağlıklı doğabilmesi adına okunması gereken zikirler. Bunların detayları için yazımıza bakınız.
İçindekiler
Zikir Nedir?
Zikir, Arapça kökenli bir kelime olmasının yanı sıra anlamı ise anımsama, hatırlama ve anmadır. Özellikle yüce dinimiz İslam’da, ilk zamanlardan beri çok önemli bir yere sahip olmasından dolayı sık bir biçimde kullar tarafından dile getirilir. Burada temel amaç ise Allah’ın anılmasıdır. Bu sayede hem ona yakınlaşmak hem de ondan bazı isteklerde bulunmak söz konusudur. Manevi bir ihtiyaç olmasının yanı sıra ruhu besler ve insanları da sakinleştirir. Allah ile kul arasında özel bir bağ kurulmuş olur. Bebeğin sağlıklı doğması için zikir okumak da her zaman eski bir adet olmasından ötürü günümüzde de uygulanır.
Zikir her ne kadar İslam öncesi dönemde de yaygın olsa bile özellikle yüce dinimizin gelmesinin ardından tam anlamı ile bir pratiğe dönüşmüştür ve hayatın da bir parçası haline gelmiştir. Günümüzde tabi ki ülkemiz Türkiye başta olmak üzere birçok İslam coğrafyası içinde Müslümanlar tarafından uygulanır.
Zikir Faydaları Nelerdir?
Elbette zikir çok farklı faydaları da beraberinde getirir. Bunlara geçmeden önce makalemizin konusu olan sağlıklı bebeğin sağlıklı doğması için zikir hususuna değinerek, elbette Allah’tan isteklerin ve arzuların olması durumunda zikrin çok sık dile getirilmesinin faydalı olduğunu belirtmek lazım.
Buna ek olarak sağlıklı ve İslami geleneklere uygun bir biçimde yapılacak olan zikrin şu faydaları vardır;
Hem kaygıyı hem de stresi azaltır: Zikir sırasında Allah’a yönelme ve O’na güvenme duygusu sayesinde var olan stresin azaltılması elbette söz konusudur. Düzenli zikir pratiği, söz konusu olduğundan bir insan hayat içinde karşı karşıya kaldığı zorluklara karşı daha mücadeleci bir kişiliğe kavuşur.
Dikkati artırıcı etkisi vardır: Zikir her zaman kişinin dikkatini toplamayı ve zihinsel olarak odaklanmasına çok büyük bir katkıda bulunur. Hangi tür zikir söz konusu olursa olsun iç huzurun da bunun sonunda ortaya çıktığını söyleyelim. Elbette zikrin hem isteyerek hem de kalpten gelerek yapılması şarttır.
Müslümanların manevi ve bağını güçlendirir: Her zaman zikir gerek Allah’ı anma gerekse de onu hatırlama olarak kabul edildiğinden bunun da birtakım faydalarının bulunduğunu unutmamak lazım. Buna göre Müslümanların imanlarının bu şekilde güçlenmesi söz konusudur. Bundan farklı olarak ise insanların Allah’a olan tüm bağları da derinleşir. İmanın güçlenmesi de bunun sonrasında ortaya çıkacak faydaların arasında bulunur.
Dua ve isteklerin kabul edilmesine yardımcı olur: İslam’a göre, dua sırasında Allah’ı anmak ve aynı zamanda O’na yaklaşmak için çaba sarf etmek çok büyük bir öneme sahiptir. Zikir, dua esnasında kurulacak olan bağın daha yakın olmasını sağlamaktadır. Bu da istek, dua ve arzuların kabul edilmesine fayda sağlayan çok mühim bir detaydır. Her zaman unutulmaması gereken husus bunun içten yani kalpten yapılmasıdır.
Toplumsal bağları güçlendirir: Yapmış oldukları zikirleri, topluluk içinde hem dayanışmanın hem de birliğin artmasını sağlar. Müminler arasında zaten var olan kardeşlik bağı işte bu şekilde güçlenmektedir. Bunun topluluk duygusuna da katkı verdiğini unutmamak lazım.
Zikir Türleri Nelerdir?
Zikir farklı birçok türe sahiptir. Bunlar hem amaç hem de yapılış şekillerine göre değişiklik gösterir. İşte bunların tüm detayları;
Sözlü zikir: Bu, Allah’ı belirli sözlerle sesli bir biçimde anılması demektir. Bundan dolayı Zikir-i Lisan olarak da bilinmektedir. Müslümanlar, Allah’ı hatırlamak hem duaları tekrarlarlar hem de bazı ifadeleri dile getirirler. Günümüzde son derece yaygın olmasıyla dikkat çeker. Gerek tek başına gerekse toplu bir biçimde yapılması mümkündür.
Sessiz zikir: Bu tür zikirde, kişi Allah’ı anma ve bunu içsel bir biçimde yaparak ona yönelme için sözsüz şekilde bir pratik söz konusudur. Sessiz zikirde sözlü ifadeler hiçbir şekilde yoktur. Fakat burada Müslüman kul hem zihin hem de kalp üzerinden odaklanır. Bir diğer adının Zikir-i Kalb olduğunun altını çizelim.
Zikir tesbihleri: Müslümanlar, belirli adette zikir ifadelerini ifade ederek tekrarlamak için özel tasarlanan tesbihleri tercih ederler. Elbette günümüzde birçok kişi bunun yerini alan zikirmatik olarak bilinen özel cihazları da kullanır.
Grup zikir: Müslüman toplukların beraber yapmış olduğu zikir türüdür. Genellikle bunun için dergah, tekke ya da camiler tercih edilmektedir. Buna özel olan etkinlikler düzenlenmektedir. Grup zikirleri sayesinde Müminler arasındaki dayanışma ruhu da güçlenmektedir.
Zikir marşı: İslam topluluklarının bir kısmında, özellikle tarikatlara bağlı olan kişiler tarafından, zikir sırasında özel marşlar ya da ilahiler söylenir. Bu müzikal zikirler, manevi bir deneyim anlamına gelmesinin yanı sıra bağları kuvvetlendirmek için tercih edilmektedir. Zikir-i Marş şeklinde tanımlanması söz konusudur.
Zikir uykusu: Son derece özel olmasının yanı sıra Zikir-i Naum olarak da bilinen bir zikir seçeneğidir. Hem oruç tutulması sırasında hem de uyku esnasında gerçekleştirilmesi gerekiyor. Buna göre Müslüman olan kul, uykusunu terk ederek Allah’ı anmaya başlar. Bu hem sesli hem de sessiz olmaktadır.
Zikir nefesi: Her zaman Zikir-i Nefes olarak bilinen bu türde ise nefes ritimleri öne çıkar. Bunun belli zaman aralıkları ile yapılması şarttır. Tabi ki burada Allah’ın anılması söz konusudur.
Zikir Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Elbette zikir yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar vardır ve bunları şöyle sıralayalım;
- Niyetinizi her zaman daha en başından belirlemeniz mühimdir. Buna göre yapılan tüm İslami ibadetlerde olduğu üzere zikir sırasında da niyetin belirlenmesi çok önemlidir. Bu da Allah’a yönelme yolunda ve aynı zamanda duaların dile getirilmesi büyük öneme sahiptir. Böylelikle zikrin anlamı da artmış olacaktır.
- Temizlik her zaman İslam dininde en önemli şeylerin başında gelir ve her ne olursa olsun buna dikkat edilmesi mühimdir. Elbette bu kural söz konusu zikir olduğunda daha çok öne çıkar. Zikir öncesinde hem elbiselerin hem de kişinin temizlenmesi şarttır. Buna göre gusül abdesti almak unutulmaması gereken bir husustur. Dine göre uygun giysilerin de seçilmesi lazım.
- Konsantrasyon ve odaklanma mühimdir. Zikir yaparken dikkatinizi dağıtan düşünceleri ve endişeleri uzaklaştırmanız lazım. Yani kafanızın boşalması ve bu ibadete odaklanma mühimdir.
- İdeal olarak, zikir yapmak için zamanı dikkatli bir biçimde seçmek önemlidir. Buna göre her zaman dilimi söz konusu ve kabul edilmiş olsa bile genellikle akşam ve sabah namazlarının hemen sonrası daha mantıklıdır. Fakat bu bir zorunluluk değildir. Her saat zikredebilirsiniz.
- Sakin bir duruşun çok büyük öneme sahip olduğunu ekleyelim. Zikir sırasında oturma veya durma pozisyonu seçilirken bunun rahat ve sakin olmasına dikkat edilir. Elbette burada rahattan kasın uzanmak veya ayak ayak üstüne atmak değildir. Mühim olan odaklanmadır. Böylelikle daha içten olacak şekilde zikri yapabilirsiniz.
- Bazı Müslümanlar ise zikir yaparken özel ibadet giysilerini kullanabilirler. Ancak bu bir zorunluluk değildir. Genel olarak saygı ifadesi olarak tanımlanır. Mühim olan ise İslami kurallara göre belirtilen şekilde giyinmektir.
- Dua ve istekler tabi ki unutulmaması gereken bir husustur. Buna göre hamile olan ve bebeklerinin sağlıklı bir biçimde doğmasını isteyen anneler işte zikir sırasında Allah’a içten olacak şekilde dua edilmelidir. Zikir her daim Allah’a yakınlaşmanın en kolay yollarından birisi olmasından ötürü işte bunun önem arz ettiğini rahatlıkla söylemek gerekiyor.
Bebeğin Sağlıklı Doğması İçin Hangi Zikirler Okunmalıdır?
Bebeğin sağlıklı doğması için zikir okumak çok sık başvurulan bir yöntem olarak dikkat çeker. Bunlara hep beraber bakalım;
El Musavvir: Buna göre El Musavvir zikri çekilmelidir. Genel olarak bunun uygulanması sırasında anne adaylarının ellerini doğmamış bebeklerinin üzerine koyarak bunu dile getirmesi ve okuması alimlerin tavsiyeleri arasında yer alır. Bunun için belli bir zaman dilimi veya sayı ise belirtilmemiştir. Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Efendi’nin meşhur eseri Mecmuatül Ahzab içerisinde bu konuya yer verilirken sayıdan bağımsız olarak bunun çekilmesi manevi huzuru da beraberinde getirir.
El Musavvir anlamı: ElMusavvir, Arapça’da hem biçimlendiren hem de şekil veren anlamına gelen bir kelimedir. Elbette İslami açıdan baktığımızda bu ifade, Allah’ın 99 isminden biridir. Allah’ın yaratıcı gücünü ve evreni şekillendirme gücünü net bir biçimde ortaya koymasından dolayı dikkat çeker. Bu isim, Allah’ın evreni en ince ayrıntısına kadar tasarladığını ve her şeyi mükemmel bir şekilde yaratan ilahi yaratıcı olduğunu bize yeniden gösterir.
Ya Mübdî: Ya Mübdî de her zaman bebeğin sağlıklı bir biçimde doğması ve aynı zamanda hamile iken çekilmesi gereken zikirlerin arasında yer alır. Varlık veren anlamına gelmesinin yanı sıra bunun yine ellerin karna koyulmasının sonrasında 99 kere olacak şekilde okunması lazım. İşte bunu bir sınırlama veya sayı limiti olmadan anne adayları yapabilirler.
Ya Mübdî Anlamı
Ya Mübdî’ de Allah’ın 99 isminden birisidir. Bunun en basit anlamı ise yarattıklarını yeni baştan yaratan olarak karşımıza çıkar. Allah, tüm dünya ve kaninatı var eden, bunun içindeki tüm varlıkları da yoktan var edendir. Buna göre her şeyin yaratıcısı Allah’tır. İşte onun yaratmış olduklarına en başından bir özellik ve şekil verilmiştir.
Bu zikrin faziletleri arasında;
- Kalbin ferahlatılması öne çıkar ve bu sayede ruhun huzur bulması tabi ki mümkündür.
- Hem bereket hem de rızkı artırır.
- Tabi ki yeni bir başlangıç istemek için okunduğundan özellikle anne adayları tarafından okunmasında çok büyük bir fayda vardır.
Ya Berr: Bebeğin sağlıklı doğması için zikir örnekleri arasında Ya Berr de bulunmaktadır. Bunun gün içinde yine belli bir sayıya bağlı olmadan okunması şarttır. Elbette günün herhangi bir diliminde anne adayları bunu rahatlıkla yapabilirler. Bundan ötürü sürekli okunmasında çok büyük bir fayda vardır.
Ya Berr anlamı: Allah’ın isimlerinden birisi olan Arapça Ya Berr, iyilikleri bolca veren ve iyilikler sahibi anlamına gelmesinden dolayı anne adaylarının dilinden düşmemesi gereken bir zikir olarak dikkat çeker. Berr kelime anlamı olarak cömertlik, yardım etme, iyilik yapma olarak tanımlanır. Bu da Allah’ın sonsuz bir şekilde cömert olduğuna, her türlü iyiliği yapmaya muktedir olduğuna bir kanıttır. Bundan ötürü Müslümanlar Allah’tan yardım isteyecekleri zaman işte bunu zikredebilirler.
Ya Kaviyy:
Ya Kaviyy ise belli bir sayıda yani günde 121 kere okunmalıdır. Bunun günün herhangi bir saatinde gerçekleştirilmesi konusunda sıkıntı yoktur. Sadece insanların huzur bulmasını sağlamaz. Aynı zamanda hamile anne adaylarının bebeklerinin sağlıklı bir biçimde doğmasına da vesile olur.
Ya Kaviyy anlamı: Ya Kaviyy anlamına baktığımızda bunun güçlü olan ya da güç sahibi olduğunu görmekteyiz. Allah’ın isimlerinden birisidir. Kaviyy kelimesi tek başına güç, kudret ve aynı zamanda kuvvet demektir. Allah her şeyin sahibidir ve her şeye gücü yeten kudret sahibidir. Evreni yönetme gücünü vurgulayan bu ismin faziletleri arasında ise yardım talebi öne çıkar. Herhangi bir halde Allah’tan yardım isterken işte bunun zikir şeklinde ifade edilmesi gerekiyor.
Ya Musavvir: Sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelebilmesi için hamile kadınların okuması gereken bir diğer zikir ise Ya Musavvir’dir. Alimlere göre bunun hamilelik süresi boyunca günde 21 defa okunması şarttır. Tabi ki bunun sayılması için farklı yöntemleri de kadınlar kullanabilirler.
Ya Musavvir Anlamı
Ya Musavvir Allah’ın isimlerinden olup suret ve şekil veren anlamına gelir. Söz konusu hamilelik olduğunda kesinlikle bu zikir çok sık bir biçimde okunmalıdır. Çünkü anne adaylarının istekleri ve dilekleri için uyumlu bir sıfattır. Buna göre Allah her zaman hikmetini ve kudretini yarattıkları ile gösterir. Her varlık Allah tarafından şekillendirilmiştir. Zaten birçok kaynakta da bu zikrin; Allah’tan güzel ahlak ve görünüm istemek için okunduğu ifade edilmektedir.
Ya Kuddüs: Elbette hamilelik sırasında dillerden düşmemesi gereken daha farklı bir zikir ise Ya Kuddüs olarak dikkat çeker. Bunun her gün 11 kere okunması ve aksatılmaması gerekiyor.
Ya Kuddüs anlamı: Allah’ın isimlerinden birisi olan Ya Kuddüs; pak, temiz, her kusurdan münezzeh demektir. Allah kusursuzdur. Onun bir eksiği ya da yanlışı yoktur. Mükemmelerin en mükemmelidir. Bundan dolayı onun yaratmış olduğu şeyler de aynı özelliklere sahiptir. İşte bunlar Allah’ın hem hikmetinin hem de kudretinin bir delidir. İlgili zikrin anlamı bunlardır. Bunu da okuyarak sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek için dua edersiniz.
Hamilelik Sırasında Okunacak Zikirler Nelerdir?
Bebeğin sağlıklı doğması için zikir okumak hem bir alışkanlık hem de ibadettir. Tabi ki bunun için İslami kaynaklarda ifade edilen birçok farklı zikir söz konusu olduğundan bunları incelemek şarttır.
Yerisüni ve yerisü min Ali Yakub: Hem annelerin hem de babaların okuması gereken zikirlerin arasında Yerisüni ve yerisü min Ali Yakub yer alır. Bunun her gün ve 10 kere okunması şarttır. Böylelikle bebeğin sağlıklı bir biçimde doğması için Allah’tan yardım talep etmiş olursunuz. Hamilelikte olunacak zikirler her zaman manevi anlamda öneme sahiptir.
Yerisüni ve yerisü min Ali Yakub Anlamı
Bu zikir Hz. İbrahim’in duasında geçen bir ifadedir. Bu ifade, Hz.İbrahim’in, oğlu Hz.İsmail’in soyunun devam edeceği ve onun soyundan gelen kişilerin de Hz. İbrahim’in dini ve inancını devam ettirecekleri demektir. Hz. İbrahim’in duasında geçen bu ifade, Kur’an-ı Kerim’de Bakara Suresi’nin 124. ayetinde yer alır.
Hz.İbrahim’in bu duası, kabul edilen ve Hz.İsmail’in soyundan gelenler, İslam dini ve inancını yayarak devam ettirmişlerdir. Elbette Hz. İsmail’in soyundan gelenler arasında Hz. Muhammed (s.a.v.) de bulunmaktadır. Hz. Muhammed (s.a.v.), İslam dininin peygamberi olmasının yanı sıra Allah ona Kur’an’ı indirmiştir.
Yühricüküm tıflen sümme li tebluğü eşüddeküm: Yine bebeğin sağlıklı bir şekilde doğması için zikir olarak okunması gereken bir diğer ifade de budur. Hem anne adayı hem de baba tarafından günde 10 kere okunması şarttır. Her ne kadar bir dua olsa bile zikir formatında üst üste dillendirilmesi tavsiye edilmektedir.
Yühricüküm tıflen sümme li tebluğü eşüddeküm anlamı: Bu bir ayet olmasının yanı sıra Kur’an içinde ve An Nahl suresinde geçer. Allah’ın yaratma gücünü ve insanın yaratılış aşamalarını anlatmasından dolayı önemlidir. Buradan topraktan yaratılma sürecinden bahsedilmektedir. Bundan ötürü sağlıklı bir doğum öncesinde okunmasında elbette fayda vardır.
Fe hebli min ledünke veliyya
Son olarak gerek anne adaylarının gerekse de babaların okuması gereken bir diğer zikir ise Fe hebli min ledünke veliyya olarak dikkat çekerken yine bunun sayısının 10 olması şarttır.
Fe hebli min ledünke veliyya anlamı: Bu ifade Kur’an’da ve A’raf suresi içinde geçer. Anlamı ise tam olarak o zaman bana katından bir dost ver şeklindedir. İşte burada Hz. Musa’nın Allah’a nasıl dua ettiğinden bahsedilir ve peygamberin yakarışı betimlenir. Burada anlatılmak istenen ise Allah’ın yardımına duyulan ihtiyaçtır.
Bebeğin sağlıklı olması için Esmaül Hüsna okumak son derece eski bir gelenektir. Buna göre her hafta iki tane Esmaül Hüsna okunmalıdır. Esmaül Hüsna, Allah’ın en güzel isimleri demektir ve tam 99 tanedir. Birçok şeyin istenmesi sırasında Müslüman kullar tarafından dile getirilirken sağlıklı bebek arzusu da bunların arasında yer alır.
Bunun için tanımlanmış olan bir sayı veya rakam ise söz konusu olmadığından dilediğiniz kadar ancak çok olması kaydı ile zikretmek faydalı olacaktır.
Haftalara Göre Sıralaması
- İlk yani 1.hafta okunması gereken iki zikir vardır ve bunlar; El-Muhyî ile El-Habîr olarak dikkat çeker.
- haftada El-Bâri okunmalıdır ve El-Velî, El-Vâlî diğer zikirlerdir.
- haftada ise El- Mü’min ve aynı zamanda El -Mâni zikirlerinin anne adayları tarafından aksatılmadan okunması şarttır.
- Anne adayları 4.haftada ise El -Mübdi ve El Musavvir zikirlerini çekmelidirler.
- El -Muhyî ve El -Habî 5.haftada okunması gereken özel zikirlerin arasında bulunur.
- hafta itibari ile 3 farklı Allah’ın ismi dile getirilmelidir ve bunlar ise El – Bâri, El – Velî, El – Vâlî olarak karşımıza çıkar.
- hafta El- Mü’min , El -Mâni adındaki iki değişik zikir ile tamamlanmalıdır. Anne adaylarının bunları çok dikkatli bir biçimde ve hata yapmadan okumaları şarttır.
- haftada ise gerek El -Mübdi gerekse de El – Musavvir olarak bilinen esmalar dillendirilir. Bu konuda sayı sınırlaması olmadığından dilediğiniz kadar ancak genel anlamda bolca ifade edilmesi şarttır.
- hafta hem Es- Şâfi hem de El -Şekûr söz konusu olmalıdır.
- El – Bâkî ile el-Müyessir ise 10.haftada ağızdan düşmemesi gereken zikirlerin arasında yer alır.
- hafta gerek Es-Semî ve gerekse de bundan farklı olarak El – Adl okunmalıdır.
- haftada El -Hâlik, El – Hallâk ve son olarak ise El- Fâlik okunur.
- hafta geldiğinde ise En-Nâsır ile El -Müsteân zikredilir.
- hafta söz konusu olduğunda hem El -Bedî hem de El -Muhsin dillerden düşmemelidir.
- haftada El -Mütekebbir ve El – Kuddûs söz konusu olmak zorundadır.
- hafta geldiğinde daha fazla zikir yapılmalıdır. Buna göre El -Celîl, Zü’l celâli ve’l ikrâm, El- Muktedir, El – Melîk anne adaylarının unutmaması gereken zikirlerdir.
- haftada El -Hafîz, El –Vâris okunur.
- El- Hakîm, El -Hakem ise 18.haftada dillendirilmelidir.
- haftada Es- Sâni, El -Vâsi olarak bilinen Allah’ın mübarek isimlerinin zikredilmesi doğacak olan bebek açısından tabi ki yardım istemek demektir.
- haftada ise El – Cemîl ve El -Cebbâr unutulmamalıdır.
- hafta kesinlikle okunması gereken zikirler ise El -Kaviyy, El -Vehhâb şeklindedir.