Tırnak kenarındaki etlerin kalkması ilk başlarda can acıtmasa da bu durum zaman içerisinde acı verici olur. Özellikle de tırnağınızın kenarındaki soyulan etleri çekmeye kalkarsanız et tırnak dibine kadar gider ve oldukça acı verici olur. Peki, tırnak kenarındaki etler neden kalkar?
Tırnak kenarındaki etlerin kalkması çoğu zaman sadece et soyulmasıyken bazen vücutta bir şeylerin ters olduğunu gösterir.
İçindekiler
Tırnak Eti Kalkmasına Neden Olan Sağlık Sorunları
Et soyulması zaman zaman hepimizin başına gelmektedir ve tırnağın etrafındaki derinin soyulması ile meydana gelmektedir. Bu soyulma çeşitli hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. İlk olarak tırnak eti soyulması basit olarak görünse bile birçok hastalığı da gösterebilir. Tırnak soyulmasına neden olabilecek sağlık sorunları şu şekilde;
Vitamin Eksikliği
Tırnak eti çatlaması neden olur; tırnak eti çatlaması genel olarak vitamin eksikliği nedeniyle oluşur.
- Vitamin eksikliği ise dönemsel olarak kişinin beslenmesine bağlı şekilde görünür.
- İlaç dışında gıda takviyeleri kullanarak vücudun toparlanması sağlanır.
- Tırnak eti kalkması hangi vitamin eksikliği genelde C vitamini eksikliğinde vücudun verdiği bir tepki olarak oluşur.
- Vücudun fonksiyonları çalışmasına rağmen vitamin eksikliği olan kişi kendisini hasta hisseder. Vücudunun çeşitli bölgelerinde ise yaralar oluşabilir.
- Tırnak etlerindeki kanamalar ve kopmalar oluşabilir. Tüm bunlarla birlikte saçları ve tırnakları son derece sağlıksız bir haldedir.
- Tırnak eti SOYULMASINA ne iyi gelir; Eğer tırnak eti soyulmasının vitaminsizlikten kaynaklandığın teşhisi konulmuşsa doktorunuzun verdiği vitamin takviyelerini almanız gerekir.
Kansızlık
Tırnak kenarındaki etlerin yarılması kansızlık ile ilişkilendirilen bir durumdur. Anemi yani kansızlık çok sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir.
- Genel olarak dengeli ve yeterli beslenememe ve protein tüketilmemesine bağlı olarak meydana gelir.
- Birçok anemi tipi vardır ve en çok rastlananı da demir eksikliğine bağlı olarak gelişen anemidir.
- Demir eksikliğine bağlı gelişen kansızlıkta halsizlik, saçlarda zayıflık ve dökülme, tırnak etlerinde soyulma ve üşüme gibi belirtiler görünür.
- Tırnak eti yaraları nasıl geçer; tırnak eti yaralarının geçmesi için kan düzeyinin normal seviyelere gelmesi gerekir.
- Bu süreçte kişi ilaç tedavisi görebilir. İlaç tedavisinin yanında beslenmesine de özen göstermesi gerekir.
Deri Hastalıkları
Deri hastalıkları çevresel faktörlerden dolayı görülebileceği gibi genetik faktörlerden de görülebilir.
- Hastalığın boyutlarına bağlı olarak geri dönüşü olmayan hasarların oluşması da mümkün.
- Deri hastalıkları özel olarak hassas olan tırnak kenarlarında olan deri bölgelerinde soyulma ile kopmalar olabilir.
- Egzama gibi deri hastalıkları yaşayan kişilerde de tırnak bölgelerinde soyulmalar sıkça oluşur.
- Tırnak eti soyulması için doğru bir tedavi alabilmek için uzman bir doktora başvurmanız gerekir.
Tırnak Eti Soyulması Nedenleri Ne?
Tırnakların kenarlarındaki etlerin soyulması ellerin güzelliğine gölge düşüren durumlardan biridir. Tırnakların ucunda oluşan soyulma ilerler ve tırnak dibine kadar gelir. Bu da oje sürülmesine engel olur. Ayrıca bu soyulmalar tırnakların bakımsız durmasına da neden olur. Tırnaklarımızın kenarlarında da tıpkı saçlarımızda olduğu gibi keratin ismi verilen lifli proteinler vardır. Ayrıca keratin tırnaklarımızın dışarıdaki faktörlerden korunmasına yardımcı olur. Yarılma nedenleri şu şekilde;
- Çok sık el yıkamak tırnaklardaki keratine zarar veren durumlardan biridir. Bu duruma neden olan olaylardan bir tanesi de bulaşık yıkamaktır.
- Sürekli eliniz suyun içerisindeyse ya da çeşitli kimyasallar kullanarak temizlik yapıyorsanız tırnaklarınızdaki keratine zarar veriyorsunuz demektir. Bununla birlikte tırnaklarınızın yanlarında bulunan deriler de zarar görür.
- Tırnaklarınıza sürdüğünüz ojeleri soyarak çıkartmak tırnaklarınıza verebileceğiniz en büyük zararlardan biridir.
- Elinizi yıkadığınız suyun sıcak olması tırnak etleriniz ve tırnaklarınız için oldukça sağlıksızdır.
- Çok fazla aseton kullanmanız ve gün aşırı oje yenileyip silmeniz tırnaklarınıza zarar verir.
- Tırnaklarınızı çok fazla törpülemeniz de tırnaklarınızın sağlıksız olmasına neden olur.
Tırnak Eti Kalkması Tedavisi Ne?
Tırnak etlerinin kalkması ilk başlarda çok fazla acı vermemektedir. Ancak bu durum ilerlediğinde sonucunda kanama ve ağrı yapar. Bununla birlikte tırnak kenarındaki etler nasıl geçer işte tedavisi;
- İlk olarak tırnak etinin dışarısı ile temasını kesmek ve daha fazla acıtmasının ve soyulmasının önüne geçmek için bir yara bandı ile kapatmalısınız.
- Yaranız biraz iyileştikten sonra ise pansuman yaparak fazlalık tırnağı tırnak makası ile almalısınız.
- Gün içerisinde 2 ya da 3 kez tırnağınıza nemlendirici krem sürmeniz gerekir.
- Tırnak etlerinizde soyulma varken bulaşık yıkamanız gerekiyorsa mutlaka bir eldiven kullanmalısınız.
- Tırnak etlerini nemlendirme için jojoba yağı kullanırsınız.
- Tırnak etlerinizin nemlenmesi için tedavide kullanabileceğiniz yağlar; çay ağacı yağı, portakal yağı, badem yağı şeklindedir.
- Tırnak etlerinizde kanama ve ağrı olması durumunda ise aloe vera jeli kullanabilirsiniz.
- İltihap önleyici ve iyileştirici etkiye sahip olan aloe vera tırnak etinizin korunmasını ve iyileşmesini sağlar.
- Tırnaklarınızın ve tırnak etlerinizin güçlenmesi ve soyulmaması için bolca B, C, D ve Ê vitaminli yiyecekleri tüketmeniz gerekir.
Tırnak Eti Soyulmasına İyi Gelen Şeyler
Tırnak eti soyulması için krem kullanmak istiyorsanız mutlaka bir doktora danışmalısınız. Bunun dışında tırnak eti soyulmalarınıza iyi gelecek olan şeyler şu şekilde;
Tırnak Bakımı
Tırnaklarının soyulduğu bir dönemdeysen tırnaklarını çok fazla uzatmamalısınız. Daha kısa keserek tırnaklarındaki keratini korumalısınız. Tırnaklarınıza bu dönemde oje sürmekten ve asetonla temizlemekten kaçınmalısınız. Ayrıca tırnaklarınız için güçlendirici vitaminli ojeler kullanabilirsiniz.
Düzenli Beslenme
Beslenme düzeninize dikkat etmeniz tırnaklarınızın bakımı açısından oldukça önemlidir. Tırnaklarda ve tırnak etlerinde oluşan sorunların büyük bir çoğunluğu demir eksikliğinden kaynaklanır. Ayrıca bu nedenle de beslenmenizin düzenli ve sağlıklı olması gerekir.
Su Tüketimi
Tırnakların soyulmaya başlamasının en büyük nedenlerinden bir tanesi de su tüketiminin az olmasıdır. Bunun yanı sıra aşırı sıcak ve nemsizlik nedeniyle tırnaklarınız soyulmaktadır. Bu nedenle de günde 2 – 3 litre içerek tırnaklarınızın kurumasının önüne geçebilirsiniz.
Tırnak Kesimi
Tırnak kesimi tırnaklarınızın sağlıklı uzaması açısından son derece önemlidir. Tırnaklarınızın soyulduğu dönemde küt tırnak modelini kullanmamalı bunun yerine yuvarlak ya da oval tırnakları kullanmayı tercih etmelisiniz. Bununla birlikte tırnaklar kırılma eğiliminde olduğu için küt tırnaklar soyulmaya iyi gelmez.
Tırnak Nemlendirme
Tırnak soyulmasını en önemli nedeni genel olarak kuru ve aşırı sıcak havalardır. Vücudunuzu nasıl nemlendiriyorsanız günlük olarak tırnaklarınızı da nemlendirmeniz gerekir. Ayrıca bu şekilde tırnak bakımını yapar ve soyulmaların önüne geçersiniz.
Esansiyel Yağlar
Esansiyel yağlar tırnak etlerini nemlendirme konusunda son derece yardımcı olur ve kokuları da olağanüstüdür. Ayrıca esansiyel yağları kullanmak için şunları bilmelisiniz;
- Tırnaklarınızın nemlendirilmesi için susam yağı, jojoba yağı, mür, limon, buhur, lavanta, keklik üzümü ve balsam ağacı yağlarını kullanabilirsiniz.
- Tırnaklarınızdaki enfeksiyonu önleme ve temiz kalmasını sağlamak için çay ağacı yağından yararlanabilirsiniz.
- Esansiyel yağları kullanırken taşıyıcı yağlar ile seyreltmelisiniz.
- Hindistan cevizi yağı, üzüm çekirdeği yağı, zeytinyağı gibi taşıyıcı yağlardan bazılarını tırnaklarınız için kullanabilirsiniz.
Yağların kullanımı sırasında bilmediğiniz yağları birbirine karıştırmamalısınız. Ayrıca bunun yerine tek bir yağı kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.