Yeni doğan bebek banyoda su yutarsa ne olur? Yeni doğan bebekler genellikle göbekleri düştükten sonra ilk banyolarını yaparlar. Ancak bu esnada özen göstermek önemlidir. Zira suyu tutabiliyorlar.
Peki Bebek banyoda su yutarsa ne olur, ne yapılmalıdır? Türünde sorunlarının için de uygulanabilecek pratik bilgileri inceledik. Bebeğin su yutması, suyun içeriğine ve formuna bağlı olarak farklı etkiler gösterebilir. Acil durumlarda mutlaka doktora götürmen gerekiyor.
İçindekiler
Yeni Doğan Bebek Ne Zaman Banyo Yapar?
Yeni doğan bebek banyoda su yutarsa genellikle çok fazla bir sorun olmaz. Zira bebekler zaten aşırı suda yıkanmadıkları ve kontrol altında su döküldüğü için zaten çok fazla su yutmayacaktır. Genellikle ilk banyoları bebek küvetleri içerisinde yapılır.
Ancak çoğu zaman yüzleri veya baş kısımları yıkanırken bir miktar suyu tutabiliyorlar veya burunlarından kaçabiliyor. Bu tür durumlarda zaten bebek öksürerek veya o anda nefesinde değişiklikler olduğundan bunu ifade eder. Bu tarz durumlarda hemen bebeği küvetten kaldırarak dik konuma getirmen ve ters çevirerek suyu daha atmasını sağlaman tavsiye edilmektedir.
Bebek yıkanırken ağzına şampuan yutarsa bebeklere uygun bir şampuan kullandıysan genellikle çok sorun olmayacaktır. Ancak fazla miktarda şampuan, sabun veya temizleyici ürünler yutarsa mutlaka kusturman ve midesindeki kimyasalları çıkartman önem taşıyor.
Ayrıca ne kadar su ve ne kadar şampuan yuttuğuna bağlı olarak durum değişebilir. Fazla miktarda tüketmesi halinde yutulması halinde mutlaka acil doktora götürmen gerekebiliyor.
Bebekler Banyoda Su Yutar mı?
Yeni doğan bebek banyoda su yutarsa hemen onu emzirerek ya da su içerek susturmak gerekiyor ve bebeğin ayına ve yaşına bağlı olarak yuttuğu suyu çeşitli yöntemlerle mutlaka çıkarmalısın. Şayet 6 aydan küçük bir bebek ise ve sadece anne sütüyle besleniyorsa su yuttuktan sonra onu kusturmak için midesinin doldurman, yani daha fazla emzirmen gerekebiliyor.
Böylelikle midesindeki fazlalığı çıkarmak için hızlı bir şekilde kusacaktır. 6 aydan daha büyük bir bebeğin varsa bu kez de su içirerek veya içecek tüketmesini sağlayarak kusmasını sağlayabilirsin. Böylelikle yuttuğu banyo suyu veya şampuanı doğrudan midesinden atacak ve rahatlayacaktır.
Bebek su yutarsa ne olur sorularında endişelenmemen gerektiğini söyleyelim. Bebekler genellikle banyoda yıkanırken suyun kontrolünü çok fazla yapamaz. Özellikle yüzleri yıkanırken veya başlarına su dökülürken genellikle ağızları açık olur ve o suyu yutarlar.
Çoğu zaman boğazına kaçmasıyla hemen öksürerek bunu direkt şekilde atabiliyorlar. Ancak bebeklerin yıkandığı küvette önem taşıyor. Nitekim çoğu durumda küvetin içerisinde oynamaları küçük su havuzları içerisinde yıkanmaları da söz konusu olabiliyor.
Böyle durumlarda suyun içerisindeki temizleyiciler, şampuan, duş jelleri veya küvet köpükleri gibi pek çok faktörü de oynarken yanlışlıkla yutabiliyorlar veya oyun çağındaki bazı bebekler bilakis bu suyu içeriyorlar.
Genellikle sade su yani herhangi bir temizleyici katılan suyun içinde yıkanmaları tavsiye edilmektedir. Çocuklar çoğu zaman banyo yaparken çişlerini suya yapabiliyorlar. Bu durumda su tutmalarında genellikle bir sakınca görülmüyor.
Ancak her durumda fazla banyo suyu içmeleri ya da yutmaları halinde kusturulmaları ve midelerinin temizlenmesi tavsiye edilmektedir. Temizleyici şampuan sabun etkilerinin bulunduğu küvetlerden su içerse mutlaka doktora götürülmelidir. Çoğu zaman alerjisi olan bebeklerde olabildiği için bu onun sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Bebek Banyosu Nasıl Yapılmalı?
Yeni doğan bebek banyoda su yutarsa emzirmek daima iyi gelecektir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde su yutulması sonrası emzirme seansına alınması onu rahatlatır. Midesinin hızlı bir şekilde sindirilmesini destekleyecektir. Peki bebekler nasıl banyo yaptırılmaktadır, nasıl yıkanmalıdır bunu biliyor musun?
Bebek banyo yaparken nefes alamama gibi durumların oluşmaması için mutlaka bir destek alınmalıdır. Genellikle ilk doğumlarda bebekler birkaç kişiyle birlikte yıkanırlar. Çoğu zaman 20 günlük veya 40 günlük bebekler yıkanmaya alınır. Ancak bir haftadan itibaren yıkanabilen bebeklerde olabiliyor. Bebeğin uygun pozisyonda tutulması en önemli unsurdur.
Bu daha çok hastanelerde yapıldığı gibi ve ters pozisyonda ve kollar arasında tutularak baş ve sırt kısmından su dökme fonksiyonuyla yapılması gerekiyor. Şayet 2 kişi yıkıyorsanız birisinin bebeği tutması, diğerinin kafasını şampuanlaması veya vücudunu yıkayarak su dökmesi daha kolay olacaktır.
Yeni Doğan Bebeklerde İlk Banyo Nasıl Yapılmalı?
Yeni doğan bebek banyoda su yutarsa yıkamaya devam edilmeli. Genellikle az miktarda su yuttuğunda ve herhangi bir olumsuz durum rastlanmadığında banyo seansına devam eder ve temizlemeye sürdürürsün.
Yeni doğan bebeklerde ilk banyo az önce bahsettiğimiz ters pozisyonda ya da bebek kuvvetlerinde olabiliyor. Bebek küvetleri doğal olarak içerisinde sünger yatak ya da file ile uygulanıyor. Filenin üzerine direkt olarak yatırıldığında önce vücudunu yıkamalısın.
Bacaklarının arası koltuk altı, gövdesi gibi her bölgeyi yumuşak ve cildine uygun lifler aracılığıyla ya da direkt bebek jelleriyle vücudunu yıkamalısın. Daha sonra boyun kısmı ve en son baş kısmını şampuanla yıkayın.
Banyoda bebeğin ağzına sabun kaçması durumunda hemen tepki gösterecektir. Zaten ağzının yanmasından ya da öksürmesinden anlayabilirsin. Çoğu zaman bu tarz durumlarda öksürük krizine girer veya nefes almama gibi durumlar oluşur.
Bu tarz durumda hemen kucağına alıp düz pozisyona getirmen gerekiyor. Gerekirse sırtına hafif küçük dokunuşlarla vurarak ya da burnunu sıkarak ağızdan hemen nefes almasını sağlayabiliyorsun. Ancak bunların bilinçli ilk yardım takviyeleri ile yapılması önemlidir. Yoğun şekilde yutulmuşsa ve bebekte kızarıklık, ağlama krizi, kesintisiz kusma gibi çeşitli unsurlar görülürse acilen doktora götürmen gerekir.
0 Aylık Bebeklerde Banyo
Yeni doğan bebek banyoda su yutarsa miktarına göre suyun çıkartılması gerekiyor. Kimi çocukta herhangi bir etki görülmemektedir ve genellikle suyu, idrar yoluyla tekrar vücuttan atar. Vücut suyunun temiz olması önemli olup onların banyo yaparken seçilen şampuan ve ürünlerinde nitelikli olması çok önemlidir.
Banyo yaparken bebeğin su yutması ve sindirim sisteminde çeşitli sorunlara yol açar. Özellikle solunum yolları, yemek borusu gibi suyun nereden döktüğüne bağlı olarak çeşitli zararlar görür. Sadece iç organları için değil, bebeğin cildi için bebekler için üretilen organik alerjik etki oluşturmayan ürünler kullanılmalıdır.
Piyasada bulunan çoğu üründe zaten bebeklerin yutmasına karşı en uygun formüllerle geliştiriliyor. Bu nedenle su yutmasında herhangi bir endişeye kapılmadan ve panik yapmaman tavsiye edilmektedir.
Bebek Yıkanırken Su Yutarsa Ne Yapılmalı?
Bebeğin banyoda ciğerine su kaçması durumu değiştirir. Zira bebek direkt burnundan suyu yutarsa, nefes borusu ve oradan ciğerine gittiyse ciğeri su toplar, iltihabik durumlar oluşturmaktadır. Bu durumda acilen doktora götürülmesi gerekiyor.
2 aylık bebek su yutarsa ne olur, acil müdahale gerekir mi? Bebekler sıfır aylıktan itibaren yıkanmaya başlarlar ve genellikle su tutmalarına herhangi bir sorun görülmemektedir. Çoğu zaman bunları otomatik olarak kendi kendilerine dışarı atabilirler.
Sadece ilk etapta su ilk kaçtığında nefes alamama, nefes tıkanması veya su kalma gibi etkiler görülmektedir. Ancak panik yapmadan uygun pozisyona geçildiğinde normal nefes alıp vermesine devam edecektir. Özellikle ilk banyolarında tek başına değil birinden destek alarak birlikte yıkama önerilmektedir.