Pepsi dünyanın en popüler alkolsüz içecek markalarındandır. Yüz yılı aşkın süredir lezzetiyle insanların beğenisini toplayan Pepsi, 1893 yılında keşfedilmiştir. O günden bugüne kadar pek çok farklı türleri çıkmıştır; Kafeinsiz Pepsi, Kristal Pepsi, Pepsi Kafe, Pepsi Blue, Pepsi Twist, Pepsi Edge, Pepsi Light, Pepsi Max, Pepsi One bunlardan bazılarıdır. (Ne yazık ki bazı Pepsi içecekleri Türkiye’de satılmamaktadır.)
İçindekiler
Kola Mavi Deri
Kola denince akla iki marka gelir: Coca-Cola ve Pepsi. Bu yazımızda Pepsi’nin kuruluşundan bugüne hikayesini, şikayetlerini, ürün bilgilerini ve Coca-Cola’nın aksine gizli olmayan formülünü ve Coca-Cola ile rekabetinin bir kısmını sizlere aktarmaya çalışacağız. (Coca-Cola’nın kuruluş hikayesine, yorumlarına, şikayetlerine göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.)
Evet, şimdi Pepsi’nin keşfedildiği tarihe, 126 yıl öncesine gidiyoruz. 1893 yılında eczacı Caleb Bradham, kendi eczanesinin içecek dolabında (tıpkı diğer eczacıların yaptığı gibi) kendi içeceklerini gelen müşterilere satıyordu. O dönemler eczacıların kendi içeceklerini ilaç niyetine satmaları çok garipsenmeyen bir durumdu. Caleb Bradham, limon, şeker, karamel, su, kola fındığı ve çeşitli yağlardan oluşturduğu içeceğine “Brad’s Drink” adını vermişti. Sindirime yardımcı, ferahlatıcı ve lezzetli bir mide ilacı olarak satmaya başladı. Bu içecek zamanla ünlendi. Karışımındaki ışığı gören eczacımız, içeceğini markalaştırmak için (sindirim enzimi olan “pepsin”den esinlenerek) içeceğine Pepsi-Cola ismini verdi ve bunu resmileştirerek haklarını da satın aldı. Aynı yıl Pepsi-Cola yaklaşık 8.000 galon satıldı. Ertesi sene satışlar 20.000 galona yaklaştı.
Kola Hakkında
Her şey yolunda gitmeye başlamıştı. 1913 yılında ünlü isimlerle anlaşarak reklam vermeye başlandı bile! Satışlar arttı, Caleb’in yüzü gülmeye devam ediyordu, ancak Birinci Dünya Savaşı patlak verdi. Savaşın etkilerinden dolayı şeker fiyatlarının hızla yükselmesi 1923 yılında şirketi iflasın eşiğine getirdi. Caleb Bradham’ın tüm çabalarına rağmen o yıl Pepsi Cola iflas bayrağını çekmek zorunda kaldı. İflas ettiği o yıl, Pepsi’nin o yıla kadar gizli kalan tarifini mahkemeye sunmuştu. O belgeye göre Pepsi’nin gizli tarifinde şeker, su, karamel, misket limon suyu, fosforik asit, etanol, limon yağı, portakal yağı, tarçın yağı, Hindistan cevizi yağı ve kişniş yağı bulunuyordu.
Batan şirketi Roy Megargel isimli bir iş adamı satın aldı ancak yeterli sermayeye sahip olmadığından Pepsi’yi ayaklandıramadı. 1932 yılında şirket yeni sahibine kavuştu. Loft şekerlemenin patronu Charles Guth, Pepsi’yi satın aldı. Bu arada Charles Guth, 115 meşrubat büfesine sahipti ve her yıl 31 bin galon Coca-Cola satın alıyordu. Buna rağmen Coca-Cola’nın Charles Guth’a pek iyi davranmaması, Charles Guth’un kendi meşrubatına sahip olma fikrine sıcak bakmasını sağlamıştı. Yani Coca-Cola, en büyük rakibi Pepsi’nin ünlenmesine dolaylı yoldan sebep olmuştu.
Pepsi, Charles Guth patronluğunda ünlendikçe Coca-Cola ile rekabete girmeye başladı. Coca-Cola, etik dışı yollarla Pepsi ve Loft şirketlerine kendi adamlarını gizli bir şekilde gönderir. Sonrasında oldukça ilginç bir gerekçeyle Pepsi-Cola’ya dava açar. Coca-Cola’nın iddiasına göre, Coca-Cola satın almak isteyen müşterilere zorla Pepsi-Cola veriliyordu. Bu davadan pek bir şey elde edemeyen Coca-Cola karşı davalarla uğraşır ve birkaç yıl sonra “Cola” isminin patentinin kendilerine ait olduğunu öne sürerek dava açar. Ne var ki, Pepsi-Cola durumu iyice araştırır ve çok önceleri Cleo-Cola adlı meşrubat şirketinin var olduğunu ve Coca-Cola’dan aldığı rüşvet doğrultusunda işi bıraktığını ortaya çıkarır. Bu davalar iki markaya da zarar vermeye başlayınca, iki şirketin de genel müdürleri ülke sınırlarında bir daha birbirlerine dava açmayacakları konusunda anlaşırlar.
Kola ile İlgili
Hem Loft şirketi hem de Pepsi-Cola’yı yöneten Guth, Pepsi-Cola’nın satışlarının yeteri kadar fazla olmadığını düşünür. Hatta kimi zaman, Pepsi-Cola’nın bazı gider kalemleri Loft’un fonlarından karşılanmıştır. Guth bu gidişata son vermek amacıyla Pepsi-Cola’yı rakibi Coca-Cola’ya satma teklifinde bulunur ancak Coca-Cola bu teklifi reddeder.
Guth, pazarlama stratejisini değiştirir. Coca-Cola’dan iki kat daha büyük şişelerde, Coca-Cola ile aynı fiyata kolaları satmaya başlayınca müşteriler birden Pepsi’ye yönelir. Pepsi artık hızla büyümeye başlamıştır.
Pepsi, 2. Dünya Savaşı’na kadar büyümesini sürdürdü. 2. Dünya Savaşı sırasında, 1. Dünya Savaşı’ndakinin aksine yeterli şeker stoğuna sahipti. Savaş bu kez Pepsi-Cola’yı ciddi bir şekilde etkilemeyecekti.
Oldukça ünlü simalarla reklam vermeye devam eden Pepsi, yeni nesile hitap etmeye devam ediyordu. 1964’te ilk diyet kolayı piyasaya sürdü ve özellikle gençler diyet koladan çok memnunlardı.
Hızla büyüyen Pepsi markası, 1965 yılında Frito-Lay markasıyla birleşti ve PepsiCo şirketi ortaya çıktı. Bu şirket öylesine büyüdü ki, günümüzde Pepsi, Lipton Ice Tea, Tropicana, Fruko, Yedigün, 7UP, Doritos, Lay’s, Ruffles, Cheetos, Çerezza, Rocco gibi markaları bünyesinde barındırıyor. 2015 verilerine göre net geliri 5,5 milyar dolara ulaşan şirketin toplamda 263,000 çalışanı bulunmaktadır.
Pepsi Şikayetleri
Gıda sektöründe öncü firmalardan biri olan Pepsi de diğer firmalarla aynı kaderi doğal olarak paylaşıyor ve kullanıcı şikayetlerine maruz kalıyor. ŞikayetVar sitesindeki kullanıcı yorumları genellikle kampanyalardan yararlanamayan müşteriler tarafından yapılmış.
Pepsi Olumsuz Yorumları
“Az önce Pepsi aldım. 101 Okey için oyunda kodu yazıyorum sürekli hata diyor anlam veremiyorum. Neden böyle oluyor aynı kodları mı yazıyorsunuz kapaklara 10 kere denememe rağmen olmuyor şikayetim var ilgilenirseniz sevinirim dinde aldım oda olmadı.”
“5 dakika önce aldığım Pepsi teneke Cola girdiğim şifre daha önce kullanılmıştır diyor nasıl oluyor bu iş hepsini eşit şifre mi konuluyor daha önce de böyle bir şey yaşadım dile getirmedim ben colayı sevdiğimden falan değil sırf oyun için alıyorum lütfen biraz daha dikkatli olalım sorununun da çözülmesini talep ediyorum”
“Elimde bulunan 14 adet kapak şifresi var 101 Okey’de kullanılmak üzere kodlar daha önce kullanılmamasına rağmen hatalı diyor ve uyarı veriyor bu durumu yaklaşık 1 hafta evvel Pepsi müşteri hizmetlerine ilettim ve sorunu çözeceklerini söylediler. Yaklaşık 1 hafta oldu bu sorunu çözmek bu kadar mı zor bu ne iş bilmemezliktir, oradaki temsilciler ne iş yapıyorlar benim sorunumu 1 ayda çözecekler de lütfen duyarlı olun bu sistemi kurdu iseniz arkasında durunuz.”
Pepsi’nin 101’cilerle sıkıntısı büyük. 12 Kazanamayınca zaten strese giriyoruz. Tam bu kampanya imdadımıza yetişti derken bu tarz hatalar insanı daha çok sinirlendiriyor. 12 Kampanyanın takibini çok iyi yapmak gerek, aksi taktirde o kampanyanın hiçbir anlamı kalmaz. Böyle hatalar bazen olabiliyor, bu sorunla Pepsi’nin derhal ilgilenmesi gerek.
Kola Hakkındaki Yorumlar
“4.05.19 Tarihinde Tropicana markalı meyve suyu aldık. Çalkalarken içinde farklı bir şey olduğunu fark ettim ve hemen içini açtım. İçinde tam olarak anlıyamadığım çok kotu kokan bir şey vardı. Bu durumu Twitter üzerinden pepsico’ya bildirdim, iletişim bilgilerini istediler fakat geri dönen kimse olmadı. Kaliteli diye aldığımız ürün tamamen mide bulandırıcı şeylerle dolu.”
Ayıplı ürünlerle müşterileri kendinden soğutmak kabul edilemeyecek bir ihmaldir. Gıda sektöründe ayıplı ürünlere hiçbir şekilde müsaade edilmemelidir.
“Kola bir sene öncesine kadar güzeldi Coca Cola’dan daha iyi asite sahipti oysa şimdi şerbet olmuş asit yok tat yok, kendine has bir aroması vardı oda gitmiş. Ayrıca hiçbir zaman mir kapaklarla kampanyadan 1 litre olan ürünleri alamadım. Market bakkal vermiyor artık şunlar içinde özel bir yer yapın ona göre alımımızı sağlayanlarım.”
Pepsi kolanın da aralarında bulunduğu pek çok ürün belli bir standarda sahiptir. Zaman içerisinde lezzeti değişebileceği gibi, bazı ürünler pazar araştırmaları kapsamında da üretilebilir.
“Bursa Osmangazi emekte Bade Kuruyemiş işletmesine bedava Pepsi kartı götürüyorsun, çocuk görünce yok diyor, büyük biri sorunca Lipton var onu al diyor, baktı ki takım elbiseli birisi bu sefer tabii efendim buyur Pepsi diyor. Promosyonlarınızı kimse vermiyor, satıyor hepsini, biraz denetim.”
Kola ile İlgili Yorumlar
Bu kuruyemiş işletmecisi, sadece Pepsi ürünleri satmıyor elbette. Bu işletmenin insanlara ayrımcılık yapması çok ayıp bir davranıştır. Evet, ancak tümüyle Pepsi bundan sorumlu tutulamaz. Denetime tabi olmaları açısından da şikayeti gerekli ve ilgili mercilere yapmakta fayda var.
“Kampanya olarak başlattığınız 1 TL hediye promosyon kapakları hiçbir işe yaramadı gittiğimiz hiçbir market ve bayiler satış olmadığını söyleyerek geri çevirdi. Her türlü kola türünü daha avantajlı indirimli uygulamalardan alabileceğimizi düşünüyoruz çok yoruldum. Bugün marketi gidipte bir kapak uğruna saçma saçma sohbet etmekten rahatsızlık duydum Pepsi.”
“Pepsi bedava kuponlarını marketlerde alamıyoruz vermemek için her türlü yolla başvuruyorlar. Zamanı geçti cipsi buradan almadınız gibi saçma sapan yollara başvurup bir de rencide ediyorlar. Lütfen gerekeni yapınız.”
Kampanyanın sahibi olan firmaya ve tüketici haklarına bildirirseniz bu problemler zamanla ortadan kalkacaktır. Ancak kampanyaların sahibi şirketlerin her market ya da bakkalla anlaşmalı olmadığını da belirtmekte fayda var. Anlaşmalı bakkal ve marketlerden kampanya süresi boyunca promosyon ürünlerinizi tedarik edebilirsiniz. Aksi taktirde tüketici haklarına durumu bildirmelisiniz.
Pepsi Olumlu Yorumları
“En iyi kola tadına sahip olduğu bariz olan pepsi, sonunda her markette bulunabilir oldu. son zamanlarda yapılan zamlardan nasibini almış olsa da asit ve şekerden ibaret olan malum koladan nihayet kurtardı bizi. tabii kola koladır. sağlık açısından mümkünse 1 bardaktan fazla içilmemeli.”
Şeker ve kafein yönünden zengin olduğu için bu ürünleri olabildiğince az tüketmekte fayda var.
“Piyasa da bir ara yok satan isim halini almıştı Pepsi ve ürünleri Coca-Cola piyasayı ele geçirmişti ama ben ve benim gibi Pepsi’nin o değişik aromasına alışık olanların pek hoşuna gitmedi açıkçası bana Coca-Cola çok daha zararlı gibi geliyor tamam hepsinin zararı var. Pepsi de damakta kalan o lezzetli aroma bağımlılık kazandırıyor ve artık her yerde bulmak mümkün”
Elbette Coca-Cola da Pepsi de zararlı içecekler. “Pepsi’yi daha çok seviyorum” diye yorumlamanız daha doğru olur. Biri daha az zararlı demek biraz abartılı olacaktır. 12
Pepsi Satın Alınır mı?
Pepsi dahil ambalajlı ve gazlı ürünlerin çoğundan uzak durmakta fayda var. Çünkü sağlık açısından epey tehlikeli ürünler. Alanında uzman kişiler böyle söylüyor yani. 12
Ama derseniz ki “Kardeşim yemeğin yanında, canımız istediğinde arada bir kaçamak yapmayalım mı? Hep yeşil çaylarla mı besleneceğiz, ne var yani?”, buyurun için. Afiyet olsun, ne diyelim. 12
Pepsi Fiyatları
- Pepsi 2,5 litre: 5,25 TL
- Pepsi 1,5 litre: 3,95 TL
- Pepsi 1 litre: 3,70 TL
- Pepsi Max 1 litre: 3,60 TL
- Pepsi Twist 1 litre: 3,60 TL
- Pepsi Light 1 litre: 3,60 TL