Bundan yıllar yıllar önce, takvimler 1971 yılını gösterirken üç kafadar Jerry Baldwin, Gordon Bowker ve Zev Siegel Amerika’nın Seattle kentinde bulunan tarihi bir çarşıda bir kahve dükkanı açarlar. Amaçları kaliteli kahve çekirdeği ve kahve makineleri satmaktı, şimdiki gibi kahve servisleri yoktu. Moby Dick’ten aldıkları ilham doğrultusunda kahve dükkanının ismini Starbucks koydular. İlk yıllarında sıradan bir kafe olarak hizmet verdiler.
İçindekiler
Starbucks
Açılışlarından 11 yıl sonra, 1982 yılında yatırımcı Howard Schultz da bu ekibe katıldı. Howard Schultz, İtalya’ya yaptığı geziler sırasında İtalyan espresso barlarından çok etkilendi. İnsanların dostlarıyla rahatça oturup sohbet ettikleri, kaliteli kahveleri olan mekan konseptini Amerika Birleşik Devletleri’ne taşımayı planlıyordu. Bu yüzden çok kısa bir süre sonra ülkesine dönerek bir sene önce katıldığı küçük kahve dükkanından ayrılır ve Il Giornale adını vermiş olduğu espresso kafe zincirlerini açar. Il Giornale, çok hızlı bir şekilde büyür.
Schultz, ilk katıldığı ekibe geri döner ve yaklaşık 4 milyon dolar karşılığında Starbucks’ı satın alarak tek bir isimle kahve serüvenine devam eder. Starbucks’ın bir amacı vardı artık: insanların uğradığı üçüncü adres olmak! Evet, insanlar vaktinin büyük çoğunluğunu ev ve iş yerlerinde harcıyorlardı. Starbucks, ev ve iş yeri dışında insanların üçüncü adresi olmayı hedefledi. Gerek çalışabilecekleri, gerek dinlenebilecekleri, gerekse eş dostla sohbet edebilecekleri, kısacası geçirilen vakte alternatif yaratabilecekleri bir mekan olmak istiyorlardı. Günümüzde bunu başarıyla gerçekleştirdiklerini söyleyebiliriz.
Bu satıştan sonra Starbucks’ın ilk kurucularından olan Baldwin, Peet’s Coffee’yi satın alır. Starbucks’a nazaran daha mütevazı olan Peet’s Coffee günümüzde de Baldwin tarafından işletilmektedir. Starbucks kadar yaygın olmasa da oranın da kahvelerinin oldukça kaliteli olduğu söylenmektedir.
Her neyse, biz konumuza geri dönelim. 1992 yılına gelindiğinde Starbucks’ın şube sayısı 135’i buldu. Yıllık kazançları 70 milyon doların üstündeydi. ABD dışındaki ilk şube 1996 yılında Tokyo’da açıldı. 1998 yılında Seattle Coffee Company de Starbucks’a ortak oldu ve böylelikle Starbucks, İngiltere pazarına 65 şube ile hızlı bir giriş yaptı. Dünyaya hızla yayılmaya devam eden Starbucks, 2003 yılında kahve diyarı İtalya’ya Torrefaziona’yı satın alarak giriş yaptı.
Starbucks Hakkında
Bundan sonra Starbucks’ın büyümesini durdurmak neredeyse imkansızdı. Kaliteli hizmet ve taze demlenen kendilerine özgü kahveleri çok sevildi. 2008 yılında Starbucks’ın büyüklüğü öyle bir hal aldı ki, “her hafta yeni bir Starbucks şubesi” parolası hayata geçirildi. Artık Starbucks 40’ı aşkın ülkede 15 bin şubeye sahipti. Küçük bir kahve dükkanından büyük bir kahve imparatorluğuna dönüşen Starbucks, 2015 verilerine göre 65 ülkede 22 bin şubesiyle kahve tutkunlarına hizmet vermektedir.
Şimdi de meraklısına en sevilen içeceklerin kalori değerlerini derledik. Bakalım bir orta boy Starbucks içeceği, kaç kaloriymiş…
- Caffe Latte (128 kcal)
- Latte Macchiato (94 kcal)
- Filtre Kahve (3 kcal)
- Espresso (6 kcal)
- Espresso Doppio (11 kcal)
- Espresso Macchiato (7 kcal)
- Espresso Macchiato Doppio (16 kcal)
- Flat White (63 kcal)
- Caffe Americano (16 kcal)
- Cappucino (103 kcal)
- Caramel Macchiato (187 kcal)
- Caffe Mocha (249 kcal)
- White Chocolate Mocha (374 kcal)
- Klasik Sıcak Çikolata (247 kcal)
- Signature Hot Chocholate (403 kcal)
- Sıcak Süt (138 kcal)
- Türk Kahvesi (2 kcal)
- Buzlu Caffe Latte (90 kcal)
- Buzlu Latte Macchiato (90 kcal)
- Buzlu Filtre Kahve (4 kcal)
- Buzlu Caffe Americano (16 kcal)
- Buzlu Caffe Mocha (331 kcal)
- Buzlu Caramel Macchiato (191 kcal)
- Espresso Frappuccino (195 kcal)
- Coffee Frappuccino (201 kcal)
- Mocha Frappuccino (371 kcal)
- Caramel Frappuccino (358 kcal)
- Java Chip Frappuccino (429 kcal)
- Çikolata Kremalı Frappuccino (336 kcal)
- Vanilya Kremalı Frappuccino (305 kcal)
- Karamel Kremalı Frappuccino (314 kcal)
- Mango Passion Fruit Frappuccino (191 kcal)
- Cold Brew (1 kcal)
- Cold Brew Latte (77 kcal)
- Buzlu Cappuccino (67 kcal)
Starbucks Şikayetleri
Çoğu zaman yüksek fiyatlardan dolayı eleştiri alan Starbucks’ın “misafir” yorumlarını sizler için derledik. Misafir diyoruz, çünkü Starbucks’ın literatüründe “müşteri” kelimesi yok, hizmet verdikleri kişilere “misafir” diye hitap ediyorlar şubelerde ve internet sitesinde.
Starbucks Olumsuz Yorumları
“Son zamanlarda şubelerinizde kesinlikle hijyen kurallarına dikkat edilmiyor. Başta İstiklal Caddesi şubesi, galeria şubesi diğer şubelerinizde de aşağı yukarı durum aynı etraf çöpten pislikten geçilmiyor. Ayrıca yerde ve masalarda sigara izmaritleri, masalarda içilip bırakılmış kahve bardakları, camlar leş gibi toz ve pislik içinde. Umarım bundan sonra dikkat edersiniz. Bu markaya yakışmıyor. Ben size yakıştıramıyorum ve benim için Starbucks bitti…”
Temizlik şart tabii ama Starbucks’ın bir sürü güzel hizmet veren şubesi var, bir şubenin yaptığı ihmalden dolayı koca Starbucks’ı silmek, bizi bile üzdü… ☹
“13.08.2019 tarihinde gelmiş olduğum Alsancak Gül sokak Starbucks içerisi çok kötü kokuyor. Profesyonel bir işletme olması gerekirken yoğunluktan dolayı da olsa temizlikten ödün verilmesi oldukça üzücü. Ayrıca içecek yemek alıp yediğiniz ve oturduğunuz yer resmen tuvalet kokuyor.”
Bu durum Starbucks ihmali olabileceği gibi çevresel bir faktör de olabilir. Elbette Starbucks bunun önlemini almalı. Gıda sektöründe hizmet veren işletmelerin en çok dikkat etmesi gereken hususlardan birisi temizliktir.
“Hayli eski bir Starbucks müdavimiyim yalnız merak ettiğim 2013 sonrası Starbucks Türkiye de yönetim kadrosu falan mı değişti. Bir çok şubede klimaların ortamı buzhane ettiğine tanık oluyorum tamam dışarısı da çok sıcak ancak ağustos da grip olmak da gerekmiyor. Bu işte bir yanlış var, Starbucks klima ayarlarının yenilenmesi gerekiyor, zaten müşteri profili değişeli beri eskisi kadar iyi değilken daha da kötü olmayın lütfen.”
O yazın açılan klimalar yok mu, hep onlar hasta ediyor insanı. ? Bu gibi durumlarda diğer kafe ve mekanlarda da karşılaşabiliyoruz. Ayrıca yaz sıcağında bizler eksi dört derecede donuyoruz, hiç hoş değil. ? Ama bunu mekan çalışanlarına ufak bir ricada bulunarak çözebiliriz sanki? Bence çözeriz. ?
Starbucks Olumsuz Yorumları Hakkında
“Bu kadar büyük ve kapsamlı çalışan bir firmanın böyle cahil böyle kendini beğenmiş saf çalışanları olduğu sürece müşteri kaybına mahkum oldukları aşikardır. Kayseri mix şubenizden almak istediğimiz white chocolate mocha (yumuşak İçim) kahvemizi farklı müşterilerine verdiği ve bize gelince karışıklık oldu bunu alın demesi üzerine bizim isteğimiz yumuşak içimdi cevabımıza kabaca o kadar önemlimi ki deyip sanki kafamıza çalarcasına diğer bardağı boşaltıp çöpe atması ve bizden sonraki müşterisinin işini bitirip bizi bekletip nankörce önümüze yumuşak İçim olmayan berbat ötesi sıvıyı getirdi. Çalışan ismi M*** . Bu kadar kısa yaşantınızda o küçücük beyninizle nasıl bu kadar kaba kalabiliyorsunuz hayret doğrusu. Fazla size gerek yok. Gereğinin Meslekten ihraç olduğunu düşündüğüm M**** isimli çalışanınız ile başarılı, iyi çalışmalar diliyorum. Forumlarda mix Kayseri şubenizdeki çalışanlara olan bu denli yorum yazılırken halen bir değişime gidilmemesi çok ilginç ve nahoş bir durum.”
N’aptın sen M***? Çok ayıp, çok. Böyle bir tutum Starbucks’ın hizmet politikasına tamamıyla aykırı. Kişisel bir ayıp olan bu davranışı Starbucks’a yüklemek istemiyoruz ancak Starbucks da çalışanlarının sorumluluğunu üstlenmelidir. Ayrıca ne var ki, Starbucks’ın pek çok şubesinde çalışanların çoğu güler yüzlü, nazik ve samimi davranışlar sergilemektedir. Ancak bazen böyle aykırı hareketlerle de karşılaşmak hiç hoş olmasa gerek.
“Kayseri mix Starbucks’a geldik, personeller kendi kendine müşteriler duyacak şekilde sabah sabah gözünü açan burda şeklinde bir hayıflanmada, artistik hareketlerle sipariş monitörüne kalemle sert sert basarak işlem yapmakta. Ayrıca üstelik siparişleri verirken personel kadın, rastgele sipariş koymakta, benim ki bu değil deyince başka biri sizinkini almış sizde onunkini alın şeklinde laubali tavır sergiliyor. Bunun yanı sıra biz kahve içmeye geliyoruz Starbucks’a, personellerin kendi içindeki yaşadıkları sıkıntıları bize yansıtması için değil.”
Galiba Kayseri Mix Starbucks şubesinde ciddi bir sıkıntı var… Umuyoruz ki bir an önce (diğer Starbucks şubelerinin çoğunda olduğu gibi) Kayseri Mix Starbucks şubesinde de personeller güler yüzlü, enerjik ve nazik bir tutum sergilemeye başlarlar. Belki de başlamışlardır? ?
Starbucks Olumlu Yorumları
“Starbucks un kendine has lezzetlerini deneyenler tadanlar bilir biz eşim ile ben kahve tercihimizi Starbucks dan aldığımız da kızımızın da pasta isteğini ihmal etmiyoruz tabii ki çok değil ama güven duyarak alıyorum ve kızım benim havuçlu tarçınlı kekimden sonra oranın da havuçlu tarçınlı kekine hayran ben ise tiramususuna bayıldım”
Kahvelerin ve diğer içeceklerinin dışında pasta ve diğer yiyecekleri de gerçekten denemeye değer. Ayrıca limonlu cheesecake’i tavsiye ediyoruz. ?
“Çok yerde kahve içtim hazır makineler falan onları da denedim ama bence en iyisi Starbucks özellikle tatlısı limonlu cheesecake yok böyle bir şey biz alıp arkadaşlar ya da abimle beraber anca yiyoruz lezzetli kahveleri hele yaz içecekleri şahane”
Evet efendim, az önce biz de limonlu cheesecake’i tavsiye ettik. ?
“Gerçek bir kahve içmek istiyorsanız bence Türkiye’de bulabileceğiniz en iyi mekan Starbucks. Mükemmel kahveleri olmasa da ve aynı zamanda fiyatları yüksek olsa da memnun kalabileceğiniz bir mekan. Ama kocaman bir kapta gelmelerinden ötürü de kahve keyfini uzunca yaşıyorsunuz. Bu soğuk günler de starbucks kahveleri gerçekten çok iyi gidiyo.”
Starbucks Yorumları Hakkında
Kahveleri mükemmel değilse ve fiyatları yüksekse neden memnun kaldınız ki? ?
“Starbucks kahveleri kadar bence pastaları ile de mükemmel geçen kardeşimle Mall Of avm ye gittik dolanmak yorunca kahve molası verdik Starbucks da enfes aromalı kahvenin yanın da çikolatalı tramisu aldık inanın taze ve mükemmel tavsiye ederim”
Çikolata ve kahvenin uyumu zaten herkesin malumu. Çikolatalı tiramisu da Starbucks’ın en sevilen lezzetlerinden olunca, kahvenin yanında gerçekten çok lezzetli olabiliyor.
“Görev yaptığım ilde şuan starbucks yok neden yok anlamadım memlekete gidince içebiliyorum bu gerçek kahveyi zaten starbucksin adini duymayan yok sanırım artık. Sırf sosyal medyada paylaşmak için bile giden oluyor. Ayrıca tabi kahvelerinden bahsedersek gercekten cesit miktari cok fazla ve kahveleri lezzetli zaten dillere destan tek gerçek kahve içtiğim mekan”
Evet ne yazık ki tuhaf bir şekilde sosyal medyada Starbucks’a gitmenin çok havalı bir şey olduğu lanse ediliyor. Bunun yanı sıra Starbucks’ın en büyük ayrıcalığı kaliteli kahve ve yiyecekleridir. Oraya gitmek için ekstra bir ayrıcalığa gerek yok ki. Gidip, “bi orta boy vayt çaklıt moka” demeniz, güzel bir kahve deneyimi yaşamanız için yeterli. ?
Starbucks Satın Alınır mı?
Dışarıda bir kahve içecekseniz tercihinizi Starbucks’tan yana kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca kahvenizi aldıktan sonra saatlerce rahatsız edilmeden vaktinizi değerlendirebileceğiniz en iyi alternatiflerdendir Starbucks.
Starbucks Fiyatları
En sevilen orta boy Starbucks içeceklerinin fiyatlarını sizler için derledik. Ayrıca (Dilerseniz 1-3 TL fark ödeyerek aynı içeceği büyük boy alabilirsiniz.)
- Filtre Kahve: 8,75 TL
- Caffe Latte: 12,00 TL
- Latte Macchiato: 12,00 TL
- Cappuccino: 12,00 TL
- Caramel Macchiato: 14,25 TL
- Caffe Americano: 11,25 TL
- Espresso: 7,00 TL
- Espresso Macchiato: 7,50 TL
- Cafe Mocha: 14,25 TL
- White Chocolate Mocha: 15,25 TL
- Türk Kahvesi: 8,50 TL
- Cool Lime: 12,50 TL
- Chai Tea Latte: 14,00 TL
- Caramel Frappuccino: 15,75 TL
- Espresso Frappuccino: 15,00 TL
- Mango Passion Fruit: 15,00 TL
- Iced Cappuccino: 13,25 TL:
Bununla birlikte daha çeşitli lezzetler için baristadan damak tadınıza göre yardım alabilirsiniz.