Endoskopi yaptıranların yorumları, şikayetlerin geçmesi ve konfor kazanma yönündedir. Endoskopi nedir ve neden yapılır konusunda bilgi edinmek için endoskopi yaptıranların yorumları incelenmelidir. Detaylar makalemizde yer alıyor.
İçindekiler
Endoskopi Yaptıranları Şikayetleri
Endoskopi yaptıranların şikayetleri genellikle işlemin başarısız geçmesi yönündedir. Doğru uygulama yapılmaması, steril şartlarının yerine getirilmemesi veya yanlış işlemler nedeniyle hastalarda farklı komplikasyonlar oluşmaktadır. Yan etkileri ve yandaş hastalıkları olanlarda çeşitli sağlık problemlerine yol açabilmektedir.
Endoskopi sonrasında yaşanan bazı sorunlar arasında şiddetli mide yanması ve mide bulantısı yer alıyor. Karın ağrısının şiddetli ve uzun süreli yaşanması, endoskopi olan hastaların genel şikayetleri arasındadır. Kimi hastalarda ise ağızdan kan geldiği görülmektedir. Nefes ve solunum zorluğu, göğüste ve kalpte sıkışma gibi etkiler görülebilmektedir.
Endoskopi yaptıranların yorumları arasında sedasyon etkileri de görülmektedir. Narkoz verilerek yapılan anestezik işlemlerden sonra şikayeti bulunan veya artan hastaların yorumlarını inceleyebilirsiniz. Bilinç bulanıklığı, dikkat dağınıklığı gibi etkiler görülmektedir. Boğazda gıcıklanma, midenin ağza gelmesi olarak tanımlanan kabarma hissi, bulantı, kusma ve kan gelmesi en yaygın olarak yapılan şikayetler arasındadır.
Endoskopi Yaptıranların Olumsuz Yorumları
Endoskopi yaptıranların olumsuz yorumları hususunda kişilerin genel sağlık durumlarının da değerlendirilmesi gerekiyor. Genel sağlık yapıları kontrol edilerek, endoskopi işlemi öncesinde kişinin bu tedaviye uygun olup olmadığının iyi analiz edilmesi gerekiyor. Bu nedenle yaşanabilen durumlar ve olumsuz yorumlar bulunmaktadır.
Endoskopi işlemi, hastanın uyutulması ile yapılmaktadır. Sedasyon ekibinin deneyimli olması da bu açıdan önem kazanır. Hastanın yanında mutlaka refakat edecek birinin olması, işlem sonrası için önemlidir. Şiddetli ağrılar, bulantı gibi etkiler genel şikayetler arasındadır.
Endoskopi yaptıranların yorumları içerisinde kolonoskopi etkileri de belirtilmektedir. Kolonoskopi işlemi ise endoskopik işlemlerin kalın bağırsağa uygulanması olarak bilinmektedir. Bu tür işlemlerde hastaya kolonoskopi şortu giydirilerek işlem yapılmaktadır.
Kan gelmesi ve şiddetli karın ağrısı en yaygın olumsuz yorumlar arasındadır. Ayrıca enfeksiyon ve hazımsızlık problemleri, bağırsak bölgesinde sancı ve yanmalar görülen şikayetler arasındadır.
Endoskopi Yaptıranların Olumlu Yorumları
Endoskopi işlemleri; mide, kalın bağırsakları ve yemek borusunda olan yaraların tedavisi için uygulanır. Ayrıca polip ve tümör benzeri lezyonların tedavisinde de etkili bir tıbbi işlemdir. Patolojik bulgulara göre uygulanan tedavide genellikle memnuniyet sağlanır. Endoskopi yaptıranların olumlu yorumları arasında yaraların verdiği yanma hissi ve acının ortadan kalkması yer alıyor.
Şiddetli mide ağrısı çeken insanlarda bu tür etkilerin geçmiş olması işlemin tercih edilmesini sağlıyor. Ayrıca pek çok hastada herhangi bir şikayet olmamasına rağmen kansızlık, mide kalınlaşması, ailede kanser olması, polip veya ülser gibi durumlar için kontrol işlemleri için uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra bu açıdan endoskopi yaptıran kişilerde çeşitli hastalıkların tespiti ve erken tanısı yapıldığı için avantaj kazanılmıştır.
Endoskopi yaptıranların yorumları ve değerlendirmeleri arasında; ağız kokusunun geçmesi, ishal ve kabızlık problemlerinin geçmesiyle sağlanan konfordan bahsedilmektedir. Bununla birlikte hastalarda reflü, bulantı ve kusma gibi şikayetlerin önemli ölçüde azalması ve tamamen geçmiş olması, tedavinin olumlu olarak değerlendirilmesini sağlıyor.
Enkoskopi Yaptırılır mı?
Mide hastalıkları, yemek borusu ve bağırsaklarında polip, yara olanlar için önemle yapılması gereken işlemler arasındadır. Binlerce kullanıcının yaptığı yorum ve değerlendirmeler baz alındığında endoskopi yaptırılır mı, neden gereklidir gibi bazı sorulara olumlu yanıtlar alınmaktadır.
Endoskopi yaptırmak isteyen kişilerin öncelikle muayenelerini yaptırmaları ve varsa diğer kronik hastalıkları ile ilgili doktorlarını bilgilendirmeleri gereklidir. Endoskopi yaptıranların yorumları arasında mide ve karın ağrılarının geçtiği, yanma ve sancılarda tamamen ya da büyük ölçüde rahatlık kazanıldığı belirtilmektedir.
Özellikle; ishal sorunu yaşayanlar, mideden gelen ağız kokusu olanlar, reflü ve mide ağrısı- yanması yaşayanlar, hazımsızlık problemleri olan kişilerin yaptırmasında büyük fayda vardır. Ayrıca bulantı ve kusma sorunları yüksek olan kişilerde, bağırsaklarında yara ve benzer sorun olan kişilerde önemle yapılması gereken tedavi yöntemleri arasındadır.
Endoskopi, hastalıkları olan kişilere önerilen ve başarılı sonuçlar alınan bir uygulamadır. Ayrıca mide, yemek borusu ve kalın bağırsaklardaki yara, polip ve tümörün tedavi edilmesinde mutlaka önerilen işlemler arasında yer almaktadır.
Endoskopi Nedir, Nasıl Uygulanır?
Endoskopi nedir ve nasıl uygulanır konusunda, hekim tarafından yapılan ve yapılması gereken bir işlem olduğundan bahsedebiliriz. Oldukça kolay uygulanan bir yöntemdir. 10 ile 30 dakika içinde tamamlanmaktadır. Bunun yanı sıra genel anlamda konforlu tıbbi tedaviler arasında yer alır. Ancak işlem öncesinde ve işlem sonrasında uyulması gerekenlere özen gösterilmelidir.
Endoskopi mideye yapılırken, gastrokopi tekniği uygulanır. Hortum ucundaki ışık ile ağızdan mideye girilmektedir. Yani mideye gönderilen bir hortum olduğundan bahsedebiliriz. Işık kaynağı ile mide ve yollarında bulunan tümörler, yaralar görüntülenmektedir. Ayrıca lezyonların incelenmesi ile öncelikle minik bir parça alınarak patolojik laboratuvarda incelemesi yapılmaktadır.
Endoskopi yaptıranların yorumları arasında işlem öncesinde dişlere özen gösterilmesi gerektiği belirtilmektedir. Pek çok hasta bu işlem esnasında yanlış uygulamalar ile dişlerde sorun yaşamıştır. Hastanın rahat etmesi ve dişlerine zarar gelmemesi için özel bir ağızlık takılmaktadır. Bununla birlikte endoskopi işlemi şu şekilde yapılmaktadır;
- Takılan dişlik ile cihaz daha rahat kontrol sağlarken, hastanın da konforuna özen gösterilmektedir
- Ardında sprey sıkılarak hastanın boğazına yumuşatıcı jel uygulanır
- Hasta sol kısma çevrilir ve işleme başlanmaktadır
- Yapılan işleme göre genellikle 10 ila 30 dakika içinde işlem tamamlanır
Kolonoskopi yapılan hastalarda ise gönderilen hortum ve ucunda bulunan ışık- kamera sistemiyle, anüs yolundan girilmektedir. Kalınbağırsakların incelemesi yapılmaktadır. Ayrıca bağırsakların temiz olması bu aşamada oldukça önemlidir. Bununla birlikte kişinin genel sağlık durumu, bağırsaklarının temiz olması ve işlemin türüne göre kolonoskopik işlemler 15 ila 30 dakikada tamamlanmaktadır.
Özellikle çeşitli kanser türlerinin belirlenmesinde ve teşhisinde kolonoskopi önemlidir. Rahatsızlığı olan hastaların dışında 50 yaş üzerindeki kişilerde düzenli olarak yapılması, sağlığın kontörlü ve devamlılığı için önemlidir.
Endoskopi Fiyatları
Endoskopi yaptıranların yorumları, devlet hastaneleri ve özel hastanelerde yapılan işlemlere göre farklılık göstermektedir. Kişinin hastalıklarına, sağlık prosedürlerine ve sağlık güvencesine göre fiyatlarda farklılık gösterilmektedir.
Devlet hastanelerinde ücretsiz olarak uygulanan işlemlerdir. Türkiye genelinde endoskopi fiyatları;
- İl ve ilçelere
- Sağlık kuruluşuna
- Hekim uygulamalarına
- Sağlık kuruluşunun niteliğine
- İşlemin kapsamına
Göre farklılık göstermektedir.
- Sağlık güvencesi olanlar için devlet hastanelerinde 15 TL muayene ücretidir
- Özel hastanelerde muayene ve tahliller için 650 TL ile 1500 TL arasında fiyatlandırma verilir
- Lifemed Tıp Merkezi; 920 TL
- Acıbadem Kozyatağı Hastanesi; 1419 TL
- Medica Tıp Merkezi; 1920 TL
Gibi fiyatlar sunmaktadır. Bilgisayarlı tomogrofi şeklinde yapılan uygulamalar özel sağlık merkezlerinde genellikle 790 TL ile 2500 TL arasında farklılık göstermektedir. Yaşadığınız şehre göre fiyatları inceleyebilir, hastaneleri arayarak fiyat alabilirsiniz.
İşlem sonrasında 2 saat herhangi bir şey yenilmemelidir. Bulantı ve kusma olabilir. 2 saat sonra doktor önerisine göre sıvı beslenme seçilmelidir.
Tansiyon düşmesi, solunum sıkıntısı, akciğer ve bağırsak enfeksiyonları görülebilir. Kalpte ritim bozukluğu gibi komplikasyonlar oluşmaktadır.
Endoskopi sonrasında beslenme, kişiye özel ve doktorun belirlediği diyet listesine göre yapılır. İlk beslenmeler sadece sıvı olarak alınmalıdır.