Tiroid Bezine İyi Gelen Yiyecekler; Sıklıkla duyulan ancak ne olduğu çoğu zaman bilinmeyen tiroid boğazımızda, soluk borumuzun önünde yer alan bir organdır. Tiroid, hormonların üretiminden sorumlu olan organ olarak açıklanabilir. Tiroid bezi sayesinde hormonlar salgılanır, bu hormonlar kan dolaşımına katılır. Peki tiroid bezinin sağlıklı çalışması neden etkilidir? Az çalışan tiroid bezi; halsizlik, yorgunluk, gebe kalamama, saç dökülmesi, cilt kuruluğu gibi birçok sıkıntıya sebep olabilir.
Tiroid bezinin sağlıklı çalışmaması metabolik süreçlerin tümünü etkiler. Kısacası, vücuttaki neredeyse bütün fonksiyonların sağlıklı çalışmasını etkileme gücü olan tiroid bezleri vücudun sağlam bir işletimi olması için son derece önemlidir. Tiroid bezlerinin sağlıklı çalışımını olumsuz yönde etkileyen etkenler nelerdir? Bunların başında tarım ürünlerinde kullanılan kimyasallar gelmektedir.
Modern toplumun katkısız yiyeceklere ulaşmasının bu denli zor olduğu bu günlerde tarım ürünleri insan sağlığını ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Onun yanı sıra sigara, alkol gibi ürünler ve bazı ilaçlardan kaynaklanan yan etkiler de tiroid bezinin sağlıklı çalışmasını bozabilmektedir. Peki tiroid bezlerinin sağlıklı çalışması için neler yapılabilir? Tiroid bezlerinin sağlıklı çalışmasını sağlayan yiyecekler nelerdir? İşte bazıları..
-
İçindekiler
Sardalya
Tiroid bezlerinin zayıflamasının en önemli sebeplerinden biri, bağışıklık sistemini için gerekli mineraller olan serenyumun eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Selenyum eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamış olduğunun habercisidir. Selenyum eksikliği yaşanmasının temel nedeni yanlış beslenmektir. Vücutta eksik olan selenyum grip algınlığından gribe, kanserden siğile kadar birçok probleme sebep olmaktadır.
Tiroid bezlerinin yavaş çalışması da selenyum eksikliğinden kaynaklanan problemlerden biridir. Selenyumu en doğal biçimde alabileceğimiz besinlerde biri sardalya balığıdır. Bunun dışında hindi, tavuk, kuru fasulye, mercimek gibi serenyum açısından zengin gıdalardandır. Bu gıdaların tüketimi serenyum oranınızı yükseltecek ve tireoid bezlerinizin daha sağlıklı çalışmasına sebep olacaktır.
-
Keten Tohumu
Diyabeti kontrol eden, kanser riskini azaltan, sindirime yardımcı olan keten tohumu cilt bakımından kolestrole kadar birçok alanda insan vücudu için olumlu özellikler taşımaktadır. Keten tohumu zengin lif oranı ve E vitamininin yanı sıra zengin çinko bulundurması dolayısıyla tiroid bezi yavaş çalışanların sofralarından eksik etmemesi gereken besinlerden biri. Salatadan sebze yemeklerine, çorbalara kadar birçok ürüne eklenerek tüketilebilecek olan keten tohumu doğal bir şifa. Keten tohumu her gün 1-2 yemek kaşığı oranında yemeklere ve salatalara atılarak tüketilebilir.
-
Tatlı Patates
A vitamini tiroid hormonlarının hem üretiminde hem de salgılanmasında aktif rol oynar. Tiroid bezlerinin sağlıklı çalışmasını sağlamak için tüketilen besinlerdeki vitamin oranları son derece önemlidir. A vitamini tiroidin çalışmasını normalleştirir ve tiroid tarafından iyot alımını kolaylaştırır. Tatlı patates A vitamini bakımından en zengin sebzelerden biridir. Tatlı patatesin yanı sıra, havuç, ıspanak, lahana gibi besinler de A vitamini açısından zengin besinlerdir. Sıklıkla tüketilmesi gereken bu besinler sofralarımızdan eksik edilmemelidir.
-
Kuruyemişler; Tiroid Bezine İyi Gelen Yiyecekler
Sevmeyeni oldukça az olsa da cips, kraker gibi paketli gıdaların son hız üretimine yenik düşerek tüketimi oldukça azalan gıdalardan kuruyemişler. İçerdikleri doğal yağların yanı sıra, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri barındırması yönüyle de oldukça sağlıklı ve son derece besleyici ürünler.
Düzenli kuruyemiş tüketimi kemik ve beyin gelişimine katkı sağlar. Zengin protein ve lif kaynağı olması sebebiyle hastalıklara karşı koruma sağlar. Tiroid bezlerinin sağlıklı çalışmasının temel koşullarından biri demir oranın yüksekliğidir. Demir eksikliği, tiroit hormon metabolizmasını olumsuz yönde etkiler ve stres hormonunun yükselmesine sebep olur. Tiroit fonksiyonlarının desteklenmesi için demir içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir. Bu gıdaların başında kuruyemişler gelir. Yeşillik, kinoa, mercimek gibi besinler de demir eksikliğinin giderilmesine ve sağlıklı işleyen tiroid bezlerinin gelişimine katkıda bulunur.
-
İyot; Tiroid Bezine İyi Gelen Yiyecekler
Tiroid hormonunun üretimi için günlük iyot alımı son derece önemlidir. Yetişkin bireyler iyot ihtiyacını dışarıdan tüketilen besinler ile karşılamak zorundadır. Yeterli iyot alınmaması algılama ve öğrenme güçlüğüne sebep olabilir. Vücuttaki iyot dengesi ne eksik ne de fazla olmalıdır. Vücuttaki tiroid fonksiyonunun düzenli çalışması tiroid hormonlarının üretilmesinde önemli rol oynayan iyot oranına bağlıdır. Bu sebeple iyot oranını korumak son derece önemlidir.
Vücuda iyot alımının yöntemlerinden biri iyotlu tuz kullanmaktır. İyotlu tuz hem daha sağlıklı olması bakımından hem de tiroid hormonlarının üretimine katkı sağlaması bakımından oldukça önemlidir. Kabuklu deniz ürünleri, deniz börülcesi, yumurta da iyot bakımından zengin besinlerdir. Maydonoz ve ıspanak gibi yeşil sebzelerin tüketimi de iyot oranını arttırmak için değerli besin kaynaklarıdır.
Yeterli iyot alımı bir günlük veya geçici bir süre dikkat etmemiz gerek bir konu değil, devamlılığı sağlanması gereken bir durumdur. Bulunduğumuz coğrafya iyot açısından gelişkin olmadığı ve vücudumuz iyotu kendi başına üretemediği için tiroid bezlerinin sağlıklı çalışmasına kavuşabilmesi iyot alımının devamlılığı ve düzeni ile sağlanabilir.
-
Chia Tohumu; Tiroid Bezine İyi Gelen Yiyecekler
Son yıllarda adından sıkça söz ettiren Chia tohumu içerisinde yüksek çinko değeri barındırması sebebiyle eşsiz bir besin kaynağıdır. Tiroid bezine iyi gelen yiyecekler içerisinden çinko değeri yüksek yiyecekler bulunmaktadır. Çinko troid hormonlarının sağlıklı çalışımı için gerekli bir elementtir.
Tiroid gormon metabolizmasının bozulmasının temel sebeplerinden biri çinko eksikliğidir. Çinko eksikliği kendini saç dökülmesi, kilo kaybı, vücutta meydana gelen yaraların iyileşmesinde gecikme, cilt hastalıkları, düşük bağışıklık sistemi gibi belirtiler ile gösterebilir.
Yüksek çinko değerine sahip olan Chia tohumu tiroid benzlerinin sağlıklı çalışması için tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Chia tohumu süt ile tüketilebileceği gibi, salata ya da yemeklerin içerisinde de tüketilebilir. Çinko açısından zengin diğer besin kaynakları arasında yumurta, somon balığı, sığır eti sayılabilir. Tiroid bezlerinin sağlıklı çalışması için çinkonun aksatılmaması, düzenli sağlanması son derece önemlidir.
-
Dolmalık Biber
Genellikle severek tüketilen dolmalık biber troid bezlerinin sağlıklı çalışmasına yardımcı olan besinlerden biridir. Yüksek miktarda B vitamini barındırması tiroid fonksiyonlarını direkt olarak etkilemektedir. B vitamini yüksek besinler tüketmek tiroid bezlerinin az çalışmasından kaynaklanan belirtilerin düzelmesine yardımcı olacaktır.
Yaygın ilaç kullanımı ve şeker tüketimi B vitamini eksikliğinin en önemli sebeplerinden biridir. Dolmalık biber B vitamini oranı yüksek besinlerden biri olması sebebiyle tiroid bezinin sağlıklı çalışması için eşsiz bir kaynaktır. Tiroid hastalığına bağlı semptomların azalması için dolmalık biber, ıspanak, Antep fıstığı gibi ürünlerin düzenli kullanılması gerekmektedir. Bu gıdaların düzenli kullanılması tiroid hormonu üretimine katkı sağlayacaktır.
-
Dereotu
Sindirim sisteminden uyku problemlerine, annelerde süt bezlerinin daha sağlıklı çalışmasından kemik gelişimine yardımcı olmaya, kadınlarda regl düzensizliklerinden gaz sorunlarına kadar birçok faydası bulunan dereotu; tiroid bezlerinin sağlıklı çalışması için de mucizevi bir besin maddesi olma özelliği taşıyor. Dereotunun, hormonların düzenlenmesine yardımcı olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Boğazlarda oluşan nodüllerin küçülmesine ve hatta zaman zaman tamamen yok olmasına yardımcı olan dereotunın düzenli olarak tüketilmesi gerektiği biliniyor.
-
Yoğurt
Sayısız faydası olan yoğurt, tiroid bezlerinin sağlıklı çalışması için de benzersiz bir kaynak. Yoğurdun içerisinde yüksek miktarda bulunan D vitamini onu değerli bir besin kaynağı haline getiriyor. Çünkü D vitamini eksikliğinin, tiroid bezlerinin az yani sağlıksız çalışması ile orantılı olduğu biliniyor.